Суспільство
9 квітня 2018
Шахова федерація виганяє свого президента через санкції США
Звернення до Ілюмжинова було підписано в Мінську під час засідання президентської ради організації.
news-image

Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) звернулася до свого очільника Кірсана Ілюмжинова з вимогою негайно піти у відставку. Відповідне звернення опубліковане на сайті організації, повідомляє DW, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

"Звернення до Ілюмжинова було підписано в Мінську під час засідання президентської ради організації більшістю присутніх на ньому членів керівництва ФІДЕ, включаючи генерального секретаря і 11 віце-президентів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, таку вимогу у ФІДЕ пояснили фінансовими проблемами, з якими зіткнулася організація через накладені у 2015 році на Ілюмжинова Мінфіном США санкції, а також "несприятливим впливом на репутацію ФІДЕ, яке підриває довіру любителів шахів".

У лютому розрахунковий банк Міжнародної шахової федерації, швейцарський UBS, попередив, що має намір закрити рахунки організації через санкції відносно Ілюмжинова. У березні 2017 року інформація про його відставку з'явилася на сайті ФІДЕ, сам Ілюмжинов назвав цей інцидент провокацією.

Кірсан Ілюмжинов обіймає пост голови ФІДЕ з 1995 року. У 2015 році його повноваження були обмежені, оскільки він потрапив під санкції Мінфіну США за звинуваченням у підтримці режиму сирійського президента Башара Асада. Після цього Ілюмжинов подав позов щодо міністерства фінансів США про захист честі і гідності, вимагаючи 50 млрд доларів в якості компенсації за моральний і матеріальний збиток від санкцій.

Читайте також: Орбан оголосив про перемогу та подякував закордонним угорцям