Світовий банк назвав умови зростання економіки в Україні
Реформи ж будуть важливим сигналом для покращення інвестиційних настроїв, допоможуть зберегти макроекономічну стабільність та забезпечать необхідне зовнішнє фінансування, вважає Світовий банк.
news-image
У Світовому банку заявляють, що для економічного зростання до 4% і більше Україні в найближчі два роки потрібно зберегти макроекономічну стабільність та завершити реформи стосовно ринку землі, оздоровлення фінансового сектора, протидії корупції та приватизації.

Про це йдеться в оприлюдненому у вівторок економічному огляді СБ стосовно України, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

«Для прискорення економічного зростання до 4% чи більше у найближчі два роки потрібно зберегти макроекономічну стабільність та завершити реформи стосовно створення ринку землі, оздоровлення фінансового сектора, протидії корупції та приватизації. Всі ці реформи є необхідними, щоб стимулювати зростання інвестиції та продуктивності. Якщо проведення реформ затягнеться, то в умовах невизначеності економічне зростання може суттєво сповільнитись», - заявляють у Світовому банку.

Реформи ж будуть важливим сигналом для покращення інвестиційних настроїв, допоможуть зберегти макроекономічну стабільність та забезпечать необхідне зовнішнє фінансування, вважає Світовий банк.

За оцінками СБ, економічне зростання в Україні у 2018 році прогнозується на рівні 3,5%, але за умови, якщо реформи у сферах протидії корупції, створення ринку землі, державних банків та приватизації проведуть у найближчі місяці. Це також буде важливим сигналом для інвесторів. Якщо проведення реформ затягнеться, то в умовах невизначеності економічне зростання може суттєво сповільнитися, а ризики неотримання необхідного зовнішнього фінансування суттєво зростуть.

У Світовому банку також прогнозують, що у 2018–2019 роках Україна може зіткнутися зі значними потребами у фінансуванні державного боргу, фіскальним викликами, пов’язаними зі зростаннями видатків на виплату заробітної плати та соціальної допомоги. 

Мобілізація ж відповідного міжнародного фінансування важлива для підтримки макроекономічної стабільності, наголошує Світовий банк у своєму економічному огляді.

У СБ також зазначають, що досягнення цільових показників дефіциту бюджету на рівні 2,5% в Україні у 2018 році вимагатиме покращення адресності субсидії на житлово-комунальні послуги, визначення доступних варіантів перегляду пенсій у державному секторі та супровід підвищення зарплати відповідними заходами щодо оптимізації мереж шкіл та лікарень і кадрового складу держслужбовців.

Читайте також:Порошенко знову похвалився 76 позицією України у Doing Business