Нові монети по 1 та 2 грн з’являться в обігу до кінця квітня
27 квітня введе в обіг нові монети вартістю 1 та 2 гривні, зараз монети карбує Монетний двір.
news-image

Монети поступово замінять дрібні паперові купюри, пише «Є!» з посиланням на Главком.

Нацбанк України з 27 квітня введе в обіг нові монети вартістю 1 та 2 гривні, зараз монети карбує Монетний двір. Про це повідомляється на сайті НБУ.

Ці монети з часом замінять банкноти відповідних номіналів, які зараз перебувають в обігу.

Українці матимуть змогу розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замінять в обігу банкноти.

Тобто паперові гроші номіналами 1 і 2 гривні перебуватимуть в обігу паралельно з металевими до останньої паперової гривні.

Вилучати з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні Нацбанк не буде, але припинить їх друкувати та поповнювати ними грошовий обіг.

1_2_grn_2018

 

У НБУ зазначили, що таку заміну свого часу успішно провели різні країни, наприклад, Угорщина, Чехія, Данія, Австралія, Великобританія, Канада, Японія.

Нові монети виготовляються зі сталі з гальванічним покриттям. Це дає можливість знизити собівартість монет. Зараз собівартість виготовлення нових обігових монет нижчою за їх номінал.

Банкнотно-монетний двір збирається відкарбувати у цьому році близько 140 млн монет номіналом 1 грн та 145 млн монет номіналом 2 грн.

На реверсі (звороті) монети номіналом 1 грн зображено портрет князя Володимира Великого, 2 гривні – князя Ярослава Мудрого.

На аверсі всіх монет зображено малий Державний Герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

Елементи захисту монет, які треба використовувати під час візуального та тактильного контролю за їх справжністю, − дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу Володимир Тищенко наголосив, що з урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на монети дасть змогу заощадити державі близько 1 млрд гривень.

Тривалість життя монет становить близько 20 років у той час як банкноти номіналами 1 та 2 гривні можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – близько 1,5 року.

Читайте також:НАЗК розподілило півмільярда державних коштів між шістьма партіями