Світ
13 квітня 2018
Польський суд засудив на півроку поляка за антибандерівські стікери
Засуджений отримав вирок за те, що приклеїв на авто українців наліпки з перекресленим зображенням Степана Бандери та написом «УПА — українські вбивці».
news-image

Півроку обмеження волі суд в Ольштині присудив у середу, 11 квітня, громадянинові Польщі за зневагу двох громадян України з приводу їхньої національності. Про це пише «Є!» з посиланням на Український Погляд.

Засуджений отримав вирок за те, що приклеїв на авто українців наліпки з перекресленим зображенням Степана Бандери та написом «УПА — українські вбивці».

Районна прокуратура в Ольштині звинуватила Роберта Д. у тому, що він у жовтні 2016 року публічно підбурював до нетерпимості проти осіб української національності та зневажив двох громадян України з приводу їхньої національної приналежності.

Засуджений клеїв стикери на автівку та неподалік місця проживання українського подружжя, яке протягом декількох років працює та живе в Ольштині. Чотири подібні наліпки під час обшуку помешкання Роберта Д. знайшла поліція, яку викликало українське подружжя. За словами прокуратури, стикери містили «інформацію для підбурювання до ненависті на національному ґрунті».

Районний суд в Ольштині засудив у середу Роберта Д. до шести місяців обмеження волі. Зловмисник протягом 24 годин буде виконувати неоплачувані громадсько-корисні роботи.

Суд змінив звинувачення прокуратури, вирішивши, що дії підсудного не мали ознак публічного підбурювання до ненависті на національному ґрунті. За словам суду, Роберта Д. не можна звинувачувати у такому намірі тільки на підставі інформації наклеєних ним наліпок з відсутністю будь-яких додаткових висловлювань та жестів з його боку.

Натомість суд визнав його винним у зневазі українського подружжя з приводу національної приналежності. На думку суду, обвинувачений, розміщуючи наліпки на авто та неподалік місця проживання постраждалих, образив їх публічно та порушив їхнє право на добре ім’я.

За твердженням суду, заява Роберта Д. про те, що його акція «була освітньо-історичною» є недостовірною.

Читайте також:Стало відомо, скільки українців стали громадянами Польщі з 2008 року