Суспільство
14 квітня 2018
Російські окупанти затоплюють радіоактивну шахту на Донбасі: США забили на сполох
Російські окупаційні сили на Донбасі вирішили затопити шахту "Юнком".
news-image

Російські окупаційні сили на Донбасі вирішили затопити шахту "Юнком" під Донецьком. Такі дії загрожують отруєння питної води в регіоні через радіацію, що залишилась у цій шахті.

Про це мовиться в заяві прес-секретаря Держдепартаменту США Хезер Нойєрт, передає «Є!».

Плани російських бойовиків затопити закинуту вугільну шахту "Юнком" – місце проведення ядерного випробування в СРСР у 1979 році – можуть загрожувати питній воді тисяч українців у Східній Україні, що перебуває під контролем Росії. Ми настійно закликаємо Росію і підконтрольні їй органи діяти відповідально, – мовиться в заяві.

Зазначимо, що раніше спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомили, що проросійські бойовики вирішили затопити шахту "Юнком".

Персонал шахти "Юнком" в Бунге (колишній Юнокомунарівськ, що перебуває під контролем російських окупаційних військ) повідомив СММ, що деякі з шахтних насосів будуть зупинені орієнтовно 14 квітня, і шахта буде поступово затоплена, – мовиться у звіті СММ ОБСЄ за 12 квітня.
Працівники шахти також повідомили СММ, що незрозуміло, як ймовірні протікання або підвищений тиск через затоплення шахти можуть загрожувати цілісності капсули, – додали спостерігачі і зазначили, що нинішній статус капсули невідомий.