Події
16 квітня 2018
Американський «Фонд чистого майбутнього» допоможе бездомним собакам Чорнобиля
На Чорнобильській атомній електростанції живуть понад 250 бродячих собак, загальна їх кількість в зоні відчуження обчислюється десятками сотень.
news-image

Проблему безпритульних собак у 30-кілометровій зоні відчуження вирішать гуманним способом. На початку квітня Чорнобильську АЕС відвідали представники американського «Фонду чистого майбутнього» (The Clean Futures Fund (CFF) для того, щоб обговорити умови реалізації проекту по вилову, вакцинації від сказу та стерилізації собак, передає «Є!»

Перш за все, представники Фонду запропонували допомогу кваліфікованих спеціалістів ветеринарної медицини та волонтерів з організації «Клуб «Чотири лапи».
Вони будуть виконувати основні роботи по вилову і стерилізації, крім того планується залучити максимальну кількість працівників атомної електростанції. Таким чином, персонал АЕС стане краще ознайомлений з проблемою бездомних собак і методами поводження з ними.

Іншою умовою було надання приміщення для обладнання операційного пункту і зони реабілітації. Воно повинно мати водо- і енергопостачання, а також розташовуватися таким чином, щоб до нього було зручно дістатися з Чорнобильської АЕС, а також міст Чорнобиль та Прип'ять.

Представники фонду приділили особливу увагу місцям найбільшого зосередження безпритульних собак: АБК-1, ХОЯТ-2, столову № 19, оглядовий павільйон НБК, а також санпропускники «Семиходи» і «1430». На об'єктах було пораховано кількість собак і проаналізовано їх загальний стан здоров'я. Вся ця інформація в підсумку буде впливати на тривалість проекту, кількість необхідних ресурсів і персоналу.

За оцінками фахівців американського «Фонду чистого майбутнього» безпосередньо на Чорнобильській атомній електростанції живуть понад 250 бродячих собак, загальна їх кількість в зоні відчуження обчислюється десятками сотень. Головна проблема полягає в тому, що вони є розповсюджувачами сказу, який поширюється на територію сусідніх областей. Власними силами ЧАЕС проблему регуляції кількості безпритульних псів вирішити не може, тому засновники CFF запропонували адміністрації станції вирішити проблему популяції собак гуманним шляхом - за допомогою вилову і стерилізації тварин.

Проект розрахований на 3 роки. Протягом цього періоду, щоліта, бригада з 5 ветеринарів, волонтерів та професійних ловців собак буде приїжджати в зону відчуження для проведення стерилізації, ведення обліку тварин та перевірки їх стану після медичного втручання.

В результаті має повністю припинитися природне збільшення їх кількості в зоні відчуження. Фонд також буде наполягати на введенні в роботу штатного ветеринара, який буде надавати собакам кваліфіковану допомогу і стежити за їх можливим розмноженням.

На даний момент, Фонд запустив кампанію під назвою «Собаки Чорнобиля» зі збору коштів для придбання вакцин від сказу, анестезії та медичного приладдя, необхідних для обробки понад 500 тварин, які проживають в зоні відчуження.
http://cleanfutures.org/projects/dogs-of-chernobyl/

«Фонд чистого майбутнього» - американська громадська організація, яка була створена в 2016 році для боротьби за чисте майбутнє планети. Його заснували Лукас Хіксон і Ерік Камберіан, які відвідували Чорнобильську АЕС протягом останніх п'яти років в рамках програми «RAD-ER» для професіоналів, розробленої Карлом Віллісом і Науковою установою Вілліса. Лукас Хіксон і Ерік Камберіан провели численні консультації із зацікавленими організаціями та університетами в Сполучених Штатах, в тому числі з Університетом Південної Кароліни, Вустерським політехнічним інститутом, благодійним фондом США-Україна та експертами з усього світу. Фонд зацікавлений у реалізації програм, пов'язаних з Чорнобильською АЕС, з метою обміну досвідом і знаннями між українськими та міжнародними фахівцями.