Україна
17 квітня 2018
Порошенко просить Вселенський патріархат про Українську автокефальну церкву
Президент зазначив, що усі єпископи Української православної церкви київського патріархату підтримали створення єдиної Української православної автокефальної церкви.
news-image

Президент Петро Порошенко підписав звернення до Вселенського патріархату з проханням надати томос Української помісної автокефальної церкви та попросив Верховну Раду підтримати цю ініціативу, пише «Є!» з посиланням на Gazeta.ua.

Про це глава держави сказав на зустрічі з керівництвом парламенту та главами фракцій.

"Я як президент прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха, до його святості [Варфоломія] з проханням про надання томосу Української помісної автокефальної церкви. І просив би вас, щоб і парламент підтримав це звернення і зробив це якомога швидше", - сказав Порошенко.
"Дуже сподіваюся, що це рішення буде прийняте до 1030-річчя хрещення Русі, - наголосив він.

Президент зазначив, що усі єпископи Української православної церкви київського патріархату підтримали створення єдиної Української православної автокефальної церкви.

"Кожен із вас розуміє, що це абсолютно історична подія в історії нашої держави. Це не церковна подія, а подія незалежності України, яка відбувається у дуже непрості часи. Щоб, як у більшості православного світу, ми мали свою єдину церкву... адміністративно незалежну від Москви чи когось іншого... Україна зобов'язана цю церкву створити", - зазначив Порошенко.

За результатами минулорічного опитування групи "Рейтинг", 37% громадян підтримують створення Єдиної помісної церкви в Україні, 18% – проти цієї ініціативи, ще 23% заявили, що їм або байдуже це питання, або взагалі не визначилися із відповіддю.

Читайте також:Ірина Геращенко повідомила, що Італія готова активізувати зусилля з гуманітарного розмінування на Донбасі