Війна
18 квітня 2018
«Великоднє перемир'я» зірвано: бойовики вчинили 720 обстрілів, не було жодного дня тиші
Кількість обстрілів збільшилася в рази, не забезпечено жодного дня тиші.
news-image

Прес-секретар другого президента України, представника країни в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявляє про зрив "великоднього перемир'я", оголошеного на сході України з 30 березня, і зазначає, що кількість обстрілів з боку незаконних збройних формувань у цей період значно зросла.

"Великоднє перемир'я було зірвано. СММ ОБСЄ констатує ризик подальшої ескалації ситуації на Донбасі. З 30 березня по 16 квітня 2018 року зафіксовано одне бойове зіткнення та 720 обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, 685 з них були прицільні. Мали місце порушення режиму тиші із застосуванням зброї, забороненої Мінськими угодами - із застосуванням танків, артилерії та мінометів", - написала Д.Оліфер на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання ТКГ у Мінську в середу.
"Кількість обстрілів збільшилася в рази, не забезпечено жодного дня тиші, серед українських військових є загиблі та поранені. Викликає обурення чергова провокація стосовно персоналу Донецької фільтровальної станції, внаслідок якої поранено співробітників станції", - наголосила вона.

 Прес-секретар Л.Кучми відзначила систематичне перешкоджання роботі спостерігачів ОБСЄ з боку незаконних збройних формувань, зокрема обстріл безпілотників, збройні провокації, багаторазовий недопуск спостерігачів у певні райони. 

"НЗФ ОРДЛО намагаються систематично зривати роботу міжнародних моніторів, тобто зробити все, аби вони не змогли продовжити ефективне виконання покладеної на них місії", - написала вона.
"Повноцінна тиша можлива лише після того, як РФ припинить постачати техніку, озброєння, паливно-мастильні матеріали та найманців через неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону; забезпечить безперешкодний доступ для СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО включно з районами, розташованими безпосередньо поблизу кордону з РФ та створення у прикордонному районі зони безпеки, про яку домовлялися ще у вересні минулого року; вивести з території України техніку та найманців", - резюмувала Д.Оліфер.
Читайте також: Бойовики здійснили 45 обстрілів позицій ЗСУ - штаб АТО
Читайте також: На Чернігівщині затримали військового, який продавав гранатомети із зони АТО (фото)