Резонанс
11 лютого 2015
Що чекає громадян України в разі введення воєнного стану
Сьогодні Президент України заявив про готовність ввести воєнний стан у всій країні. Про зміни, що чекають країну в разі такого сценарію - у наступному матеріалі.
news-image

Процедура введення воєнного стану наступна: РНБО подає пропозицію Президенту, який видає відповідний указ, що підлягає затвердженню парламентом протягом двох днів, інформує Є | Єдність.інфо із посиланням на Новое время.

Після цього військове командування отримує широкий спектр повноважень. Зокрема - обмежувати пересування громадян, їх в'їзд і виїзд з території , забороняти діяльність партій і організацій, масові заходи, проводити обшуки і огляди, змінювати режим роботи ЗМІ і цифрових мереж, відчужувати майно фіз- і юросіб, а також вводити картки на продукти харчування та товари першої необхідності.

Ці повноваження серед іншого дозволяють військовому командуванню контролювати потоки інформації на території ВС. Офіцери можуть віддавати команди підприємствам зв'язку, телекомпаніям, видавництвам, а також культурно-просвітницьким установам, в тому числі театрам. Їх можуть використовувати для пропаганди серед військ і цивільних. Паралельно влада може заборонити любительське радіомовлення, а також користування інтернетом.

Читайте також: Порошенко: Я готовий ввести воєнний стан по всій країні, а миротворці Україні не потрібні

Воєнний стан, на відміну від надзвичайного, не обмежений за часом. При ВС командування може перевести роботу бізнесу на обслуговування потреб оборони, а також вилучати його майно для потреб армії. Військове керівництво також має право ввести трудову повинність для громадян з метою оборони держави. НС в свою чергу передбачає можливість тимчасової або безповоротної евакуації жителів території з обов'язковим наданням постійного або тимчасового житла.

Таким чином, під час ВС громадян на території його дії зможуть залучати до "суспільно-корисної" праці. Зокрема, це може бути робота вантажника, рятувальника з розбору завалів, народного дружинника тощо. Закон встановлює, що терміни виконання таких робіт та їх оплата визначаються Трудовим кодексом.

Особливі права військового командування дозволять використовувати потенціал бізнесу цих регіонів.

Багато з прописаних у законах обмежень де факто діють на території Донбасу, через що введення ВС може виявитися простою формальністю для створення образу активності влади. Передбачене звуження повноважень місцевої влади на сході також не буде потрібно: у цих регіонах вона і так практично паралізована.

З іншого боку, особливі права військового командування дозволять використовувати потенціал бізнесу цих регіонів, у тому числі промислових гігантів компанії СКМ Ріната Ахметова. Тоді "положення" може виявитися ще одним важелем тиску на мільярдера.

Воєнний стан, незважаючи на суворість правил, не перетворює права людини на фікцію. Закон перераховує безліч прав, обмежувати які заборонено навіть при складному становищі. У їх число входить заборона на тортури і приниження, в тому числі образливі покарання. Громадяни зберігають за собою право на чесний справедливий суд і допомогу юристів. Крім того, люди можуть не свідчити проти себе і своїх близьких.

Читайте також: Націоналізувати банківські вклади у разі воєнного стану в України не будуть

У той же час, при введенні ВС Верховна Рада збирається і працює в сесійному режимі. При ВС заборонено розпускати парламент, а також проводити вибори і референдуми. Крім того, неможливо буде зупинити повноваження уповноваженого з прав людини, місцевого самоврядування, міністерств, прокуратур і судів.

При введенні ВС владі варто підготувати зважену інформаційну політику: максимально оповістити мешканців охоплених бойовими діями територій і запобігти пропагандистським атакам з протилежного боку. В іншому випадку -  новий правовий режим ризикує стати ширмою для неефективності рішень влади.

Скасовується військовий стан указом глави держави у випадку "усунення загрози нападу чи небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності". Пропозиція щодо скасування ВС президенту подає Радбез або ж Рада.