Війна
23 квітня 2018
Полторак розказав подробиці про новий формат АТО
30 квітня завершується проведення АТО і розпочинається проведення операції Об'єднаними силами на чолі з командувачем і Об'єднаним штабом.
news-image

На думку міністра, життя цивільних в зоні конфлікту зміниться

Наприкінці квітня на Донбасі завершиться антитерористична операція, і почнеться новий формат під керівництвом Об'єднаних сил.

Про це в інтерв'ю BBC News Україна заявив міністр оборони Степан Полторак, пише «Є!» з посиланням на Главком.

«30 квітня ми завершуємо проведення АТО і переходимо до проведення операції Об'єднаними силами на чолі з командувачем і Об'єднаним штабом», - повідомив Полторак.

За його словами, міністерство вже підготувало «органи військового управління, які виконуватимуть завдання в Донецькій і Луганській областях».

«Були проведені навчання і буквально під час розмови з вами (інтерв'ю відбулося 21 квітня - Ред.) здійснюється передислокація органів військового управління, заміна частин і підрозділів, реструктуризація військових частин і їх заміна», - сказав міністр.

Новою операцією керуватиме командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв.

За словами Полторака, командувач Об'єднаних сил управлятиме підготовкою і керівництвом всіх сил оборони - не тільки ЗСУ, а й СБУ, поліції, Нацгвардії, прикордонників. Основне його завдання - «звільнити територію від окупантів та захистити територіальну цілісність України».

На питання про чисельність українських сил на Донбасі міністр відповів, що «все буде залежати від обстановки».

«Якщо на першому етапі це буде операція зі стабілізації ситуації, то, на мою думку, буде достатня і та кількість, яка сьогодні є. Якщо буде ситуація ускладнюватися, або буде ухвалене рішення про звільнення території - тоді, звичайно, і кількість особового складу необхідно буде збільшувати», - заявив Полторак.

Також він розповів, як, на його думку, зміниться життя цивільних в зоні конфлікту.

«Вони будуть чітко розуміти, від кого залежать рішення, вони будуть чітко розуміти, що є вертикаль управління цими територіями. І я думаю, що життя для цих людей буде легшим», - зазначив міністр.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко 20 лютого підписав Закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях». Відповідно до документу, Росія визнається державою-агресором, на яку покладається відповідальність за окупацію українських територій.