Суспільство
23 квітня 2018
Медики винайшли татуювання, яке діагностує рак
Татуювання складається зі спеціальних клітин, які реагують на рівень кальцію.
news-image

Швейцарські вчені анонсували розробку невеликого татуювання, яке темніє в разі підвищення вмісту гіперкальциємії в крові. Про це пише «Є!» з посиланням на Експрес.

Найчастіше цей показник пов'язаний з розвитком онкологічних захворювань.   Про це йдеться у виданні Science Translational Medicine.  

Татуювання складається зі спеціальних клітин, які реагують на рівень кальцію. Розробка вже пройшла перевірку, і вдало показала себе в 9 з 10 випадків - темніла практично відразу на хворих піддослідних. Дієвість татуювання дослідники перевіряли на мишах.  

Автори заміряли динаміку вироблення меланіну при різних концентраціях іонів кальцію, а також перевірили "живучість" родимки. З'ясувалося, що для її ефективної роботи необхідно, щоб вона була помітна тривалий час - зазвичай меланін зберігається у клітинах кілька тижнів.  

На першому етапі тестування, щоб з'ясувати, чи буде пігмент зберігатися так само довго в штучно створених клітинах, вчені півроку потримали їх при кімнатній температурі і переконалися, що меланін в них зберігається.  

Дослідники сподіваються, що в майбутньому татуювання допоможе людям самостійно відстежувати стан здоров'я.   Поки що ця розробка - тільки прототип майбутнього сенсора. З недоліків татуювання його творці виділяють те, що час його життя і дії становить не більше року. Після цього її потрібно буде змінювати.

Читайте також:Плавлений сир: корисні властивості і шкода

Читайте також:Атака кліщів: лікарі попереджають про небезпеку