Передача аеропорту Бориспіль в приватні руки може принести 2,5 мільярда євро
Аеропорти Львів і Бориспіль є привабливими об'єктами для міжнародних інвесторів саме в формі концесійних проектів.
news-image

Концесія аеропорту "Бориспіль" може потенційно дати державі приблизно 2,5 мільярда євро у вигляді інвестицій і платежів. Про це пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Таку цифру в інтерв'ю ЦТС озвучила глава Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові Юлія Ковалів.

Вона заявила, що аеропорти Львів і Бориспіль є привабливими об'єктами для міжнародних інвесторів саме в формі концесійних проектів.

"Зараз з їх (інвесторів - ред) сторони вже є інтерес, але вони чекають рішення від України - чи будуть конкурси, в якому форматі. Думаю, концесія в аеропортах може бути оголошена не раніше наступного року", - припустила Ковалів.
При цьому, вона навела приклад концесії аеропорту Белграда, щоб оцінити потенціал Борисполя.
"Одна зі свіжих історій успіху, яку Україна може взяти за орієнтир - концесія аеропорту Белграда. За обсягами пасажиропотоку він удвічі менше Борисполя. На концесійний конкурс було подано близько 25 заявок від окремих компаній і цілого ряду міжнародних інвестиційних консорціумів. Перемогла французька корпорація Vinci", - сказав вона.
"Структура цього проекту виглядає так: держава отримує стартовий платіж до бюджету (близько мільйона євро), так званий upfront payment, концесійні платежі не менше 16 млн євро щорічно. Ще понад 700 млн євро у вигляді гарантованих інвестицій Vinci зобов'язується вкласти в інфраструктуру аеропорту протягом 25 років. У підсумку, держава отримає не менше 1,3 млрд євро протягом терміну дії договору концесії", - повідала Ковалів.
"Якщо умовно порівняти цей кейс з аеропортом Бориспіль, то подібний проект потенційно може принести Україні більше 2,5 млрд євро", - розповіла глава Офісу Національної інвестиційної ради.

Раніше гендиректор аеропорту Бориспіль Павло Рябікін висловив думку, що для розвитку підприємства необхідно залучити концесіонера.

"Аеропорт Бориспіль на перспективу цікавий як об'єкт концесії цілком. Приватизація в чистому вигляді не забезпечить належних надходжень до бюджету... Я думаю, що наше майбутнє за концесією", - заявив Рябікін.

Ще раніше Джейсон Пеллмар, керівник Міжнародною фінансовою корпорацією в Україні, Білорусі та Молдові, повідомив, що на ринку є ряд азіатських, європейських та американських фірм, які проявляють сильну зацікавленість в концесії аеропорту Бориспіль.