Київ
28 квітня 2018
У Києві відкриють музично-світловий фонтан із 2-годинним шоу
Під час тестового пуску бризки розліталися довкола на кілька метрів.
news-image

Лічені дні залишилися до офіційного відкриття столичних фонтанів. Наразі в місті тривають останні приготування до цього, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Під час тестового пуску бризки розліталися довкола на кілька метрів, а перехожі одразу діставали телефонии, аби влаштувати фотосесію. Музичне дійство має бути особливим: струмені постійно змінюють інтенсивність і напрям синхронно зі світлом і музикою, однак цього разу було без музики – її відсутність компенсували вуличні виконавці. Загалом сценаріїв 21, їх по черзі запускають із комп’ютера, а 75 насосів набирають 200 кубів води і тиждень ганяють її по колу. Шоу водограїв розраховане на дві години, а його репертуар різноманітний – від класики до  танцювальних хітів.

Головний комплекс реконструювали минулого року, решту ж фонтанів обслуговують дідівським методом: кнопкою, що запускає двигун, і візуальним спостереженням за роботою фонтану. Ті, хто не покладаються на комп’ютери, не знають таких проблем, як хакерське втручання та несанкціонований вилив води в баки під час дощів. Однак жодна схема не захищає від хуліганів, а минулий сезон закрили майже на місяць раніше, бо невідомі почали підфарбовувати воду. Тоді мити систему комунальникам доводилося двічі на день, а не раз на тиждень, а це було надто дорого, тож фонтани просто вимкнули.

Ще більше, ніж фарба, системам шкодять сторонні предмети. Каштани, корки від пляшок та будь-що інше може надовго вивести з ладу складний та недешевий пристрій. Сезон ще не почався, а сміття вже плаває, а справжнє лихо для комунальників – це плавці. 

"Людина залізла, це вода, це граніт, послизнулася – он труби, штирі стирчать, форсунки всі ці, світильники. Потім з кого питатимуть", - кажуть вони.

Фонтанний сезон почнеться опівдні 1 травня, однак жодних урочистостей з цієї нагоди не планують: оператори просто натиснуть кнопки на планшетах та щитках і будуть сподіватися, що кияни та гості міста помітять і порадіють цьому. Музично-світлове шоу стартує того ж дня о 21:00, а о 23:00 фонтани вимикатимуть. У такому режимі столичні водограї працюватимуть з вівторка по неділю до 30 вересня. 

Читайте також: У 8 районах Києва вимкнуть гарячу воду до 1 червня