У Фонді гарантування розповіли про долю проблемних банків
news-image

В Україні на поточний момент трохи більше десятка проблемних банків, повідомив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Андрій Оленчик. Про це переда Є! Єдність.інфо з посіланням на Вести.

"Серед них є і великі, однак, не всі вони кандидати на введення тимчасових адміністрацій", - підкреслив він, не уточнюючи назв фінустанов.

Фінінціатіва на підході

Говорячи про останніх великих проблемних банків, Оленчик повідомив, що клієнтам VAB Банку вже виплачено 46% вкладів (до 200 тис. Грн.) - Загальний транш склав 2,5 млрд. Грн. "Компенсації виплачуються по депозитах, термін яких закінчився 21 листопада 2014, включно. Виплати здійснюють 6 банків, які вибиралися за розгалуженістю їх філіальних мереж. Надії, що хтось купить VAB Банк цілком - немає. Максимум, що йому світить - це процедура передачі частини активів або переведення в перехідній банк (Кристал банк - Авт.) ", - зазначив заступник директора-розпорядника ФГВФО.

На питання: "Чи правда, що найближчим часом Фонд планує ввести тимчасову адміністрацію в банк" Фінансова ініціатива "(також як і VAB Банк, контролюється бізнесменом Олегом Бахматюком)?" Андрій Оленчик дав ухильну відповідь: "Але ви це самі сказали".

За "Київ" заплатить Укргазбанк

Чиновник також повідомив, що сьогодні Кабмін повинен вирішити долю одного з проблемних держбанків - "Київ". Його активи і пасиви можуть передати на баланс Укргазбанку (за чутками, на цей рахунок було прийнято позитивне рішення). "У разі передачі Фонд гарантування контролюватиме процес технічно. Це прецедент, коли шукати інвестора не потрібно. Наше завдання швидко, чесно і елегантно провести процедуру. Сам" Київ "буде визнаний неплатоспроможним, переданий Фонду та ліквідовано. А Укргазбанк повинен бути докапіталізовано на суму розриву - між активами і пасивами, буквально через місяць-півтора. Фонд гарантування не виплачуватиме компенсації вкладникам "Києва", це буде робити вже Укргазбанк після докапіталізації ", - пояснив Оленчик.

Жеваго підтримає "Фінанси та Кредит"

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтин Ворушилін заявив, що виступає проти введення тимчасової адміністрації в банку "Фінанси та Кредит". Оскільки вважає, що його роботу ще можна стабілізувати. "Жеваго (виконавчий директор акціонера - Ferrexpo) його докапіталізує живими грошима і має намір влити в нього дивіденди від інших своїх бізнесів", - повідомив Ворушилін.

Дельта Банк: надія на партнерів

Не планують найближчим часом Фонд вводити тимчасову адміністрацію та в Дельта Банк. За словами Костянтина Ворушиліна, він розраховує на його націоналізацію. "Тому що 15 млрд грн виплат та 1 млн вкладників - це занадто. Нам вистачило VAB Банку з його 458 тисячами рахунків. Дуже сподіваємося, що його акціонеру - Миколі Лагуну - повірить хтось із його партнерів і дасть грошей", - підкреслив Ворушилін .

"Поганий" банк скоро запрацює

У теж час Андрій Оленчик повідомив, що найближчим часом має розпочати роботу Кристал Банк - фінустанова створювалося за принципом "поганого" (або перехідного) банку: у ньому повинні акумулюватися активи проблемних банків. Простіше кажучи, він повинен збирати кошти з позичальників проблемних банків (за кредитами), а також продавати заставне майно, цінні папери (та інші активи) проблемщіков для перетворення їх в гроші. Ті будуть направлятися до Фонду гарантування для виплат компенсацій постраждалим вкладникам.

"Перехідний банк буде з дня на день випущений у вільне плавання, і чекати капіталізації від нового інвестора. Якщо той ухилятися, то втратить 20 млн. Грн. Гарантійного внеску", - зазначив Оленчик, але не уточнив імені нового інвестора.

Балансова вартість активів проблемних банків, згідно з оцінкою Фонду гарантування, на поточний момент становить 83400 млн. Грн. Оціночна ж (або реальна) - лише близько 18% (15,2 млрд. Грн.). Хоча в міру реалізації майна проблемщіков, чиновники іноді вигадують більше, ніж спочатку припускали. Наприклад, 10 лютого на аукціоні був проданий 91 автомобіль Брокбізнесбанку (з 122 заявлених). В ході торгів ціна зростає на 51%: за машини, оцінені в 8180000. Грн. виручили 12,4 млн. грн.

Нагадаємо, що в 2014-2015 рр. в 34 українських банків були введені тимчасові адміністрації Фонду гарантування вкладів фізосіб. У їх числі були і великі фінустанови: Брокбізнесбанк, банк "Форум", VAB Банк, Надра Банк.