Fitch підтвердило рейтинги України на рівні «B-» зі стабільним прогнозом
Fitch не очікує завершення конфлікту на сході України.
news-image

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові суверенні рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті на рівні "B-", повідомляє прес-служба агентства 27 квітня, передає «Є!».

Прогноз рейтингів – "стабільний".

Рейтинги України врівноважують слабку зовнішню ліквідність, високе державне боргове навантаження і структурні недоліки з погляду слабкого банківського сектору, інституційних обмежень та геополітичних і політичних ризиків, – ідеться в повідомленні.

Водночас Fitch Ratings вказує на стабілізацію політичного курсу України, адекватний прогноз виплат за держборгом у короткостроковій перспективі і неодноразові приклади надання Україні двосторонньої та багатосторонньої допомоги.

Рейтинг довгострокових випусків пріоритетних незабезпечених облігацій України підтверджено на рівні "B-", короткострокових пріоритетних незабезпечених облігацій у національній валюті – на рівні "B". "Країнний максимум" (ризик обмеження переказу іноземної валюти за кордон та конвертованості валюти урядом рейтингованої країни) підтверджено на рівні "B-". Короткостроковий РДЕ в іноземній і національній валюті – на рівні "B".

Продовження взаємодії з Міжнародним валютним фондом та міжнародними партнерами протягом виборчого періоду 2019 року і його наслідки будуть мати важливе значення для підтримки поліпшень макроекономічної стабільності, – продовжили у Fitch Ratings.

В агентстві зазначають, що, незважаючи на значний прогрес у галузі реформ, ризики пов'язані з "роздробленими політичними силами, зростанням популізму і повільним відновленням після глибокої кризи".

В агентстві також уважають, що президентські і парламентські вибори, заплановані в Україні на 2019 рік, "збільшать політичну вартість реформ".

Невирішений конфлікт на сході України, як і раніше, становить ризик для загальної макроекономічної ефективності та стабільності... Борговий спор із Росією у розмірі млрд розглядають в Апеляційному суді Великобританії. Наразі Fitch не очікує, що розв'язання боргового спору знизить можливості України щодо доступу до зовнішнього фінансування та обслуговування зовнішньої заборгованості, – продовжили в рейтинговому агентстві.

У відомстві наголошують: "стабільний" прогноз відображає оцінку Fitch, що ризики зростання і зниження рейтингу 

зараз збалансовані. Попри це, такі чинники ризику можуть ініціювати негативні рейтингові наслідки: відродження зовнішнього тиску на фінансування і посилення макроекономічної нестабільності, наприклад, через затримки з виплатою або через крах програми МВФ; зовнішній або політичний/геополітичний шок, який послабить макроекономічні показники та фінансову і зовнішню позицію України, – додали у прес-службі.

Fitch не очікує завершення конфлікту на сході України або "ескалації конфлікту до рівня компрометації загальних макроекономічних показників", наголошують в агентстві.