Суспільство
2 травня 2018
Гройсман заявив, що повноваження виконавчої влади дуже обмежені
Гройсман: Необхідний закон про Кабінет Міністрів України, про повноваження прем'єр-міністра.
news-image

В Україні дуже обмежені повноваження виконавчої влади, сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", передає «Є!».

Якщо ви візьмете закон про Кабмін, ви побачите, що повноваження виконавчої влади дуже обмежені в можливості прийняття рішень. Дуже зарегульоване українське законодавство, з одного боку, а з іншого – є дуалізм повноважень, що теж є проблемою. Тому завдання наступне: визначити кожному рівню влади, починаючи з місцевого самоврядування на рівні громади, району, області, що знаходиться в їх компетенції. Необхідний закон про Кабінет Міністрів України, про повноваження прем'єр-міністра. От візьміть будь-яку організацію та її керівника – керівник може видати наказ, розпорядження і так далі, а я, як прем'єр-міністр, не маю права цього робити, – зазначив він.

Гройсман додав, що повноваження Кабінету Міністрів України суттєво обмежили ще за часів президентства Віктора Януковича.

Насправді більше повноважень прийняття рішень – це більша відповідальність, – підкреслив прем'єр-міністр.

Повноваження українського уряду і прем'єр-міністра визначено законом "Про Кабінет Міністрів України" та Конституцією.

У лютому 2018 року Гройсман заявив, що потрібно розділити сфери відповідальності та компетенції в усіх рівнях влади, чітко вказати, хто за що відповідає.

Нам треба нарешті вирішити: ми все ж парламентсько-президентська країна чи президентсько-парламентська, – сказав він.