Суспільство
3 травня 2018
Активісти провели моніторинг незаконної торгівлі тютюном у Києві
Український центр контролю над тютюном ГО “Життя”.
news-image
Український центр контролю над тютюном ГО “Життя” спільно з Агенцією журналістики провели громадський моніторинг незаконної торгівлі тютюном у столиці.

Результати моніторингу презентував голова правління ГО “Життя” Андрій Скіпальський у стінах Укрінформу, передає «Є!».

Ми протягом квітня провели громадський моніторинг усіх станцій метро, виходів, переходів в місті Київ і з'ясували, що на 52-х станціях метро виявлено 41 порушення - незаконна торгівля підакцизними товарами, незаконна торгівля товарами, які не мають акцизних марок (сигарети без акцизних марок), а також поштучна торгівля сигаретами, - зазначив він.

За словами активіста, на більшості станціях метро у столиці можна придбати незаконно цигарки "дешево, доступно і поштучно". Також він зауважив, що частина цигарок, які незаконно поштучно продаються, позначені поміткою Duty free.

Рівно три роки тому ми проводили аналогічний моніторинг і результат був приблизно такий же. Ми бачимо, що за три роки майже нічого не змінилось, - зауважив Скіпальський.

Громадські активісти також підготували інтерактивну карту пунктів незаконної реалізації сигарет, яка може слугувати доказами фактів правопорушень. 

Що таке цигарки поштучно? Це можливість дітям і підліткам придбати цигарку доступно, коли, наприклад, немає можливості придбати одразу цілу пачку. Нагадаю, однією із цілей державної акцизної політики є просування цінової недоступності молоді та дітям, - сказав Скіпальський.

Він також зазначив, що за фактом моніторингу буде підготовлено звернення до МВС та Нацполіції з метою проведення рейдів або ліквідації незаконної торгівлі.

Як зазначили ініціатори моніторингу, нелегальна торгівля тютюновими виробами завдає серйозної шкоди суспільству, оскільки підриває систему оподаткування тютюнових виробів, знижує середній рівень цін на сигарети і робить куріння доступним, а доходи від контрабанди тютюнових виробів йдуть злочинним і терористичним групам.