Події
4 травня 2018
В Україні зростає кількість побиття громадян правоохоронцями - звіт
Катування та жорстоке поводження в діяльності Національної поліції України залишається системною проблемою.
news-image

У 2017 році більше 2 тисяч осіб звернулися по медичну допомогу у зв’язку з отриманням тілесних ушкоджень з боку правоохоронців. Про це свідчать дані аналітичного звіту Ради Європи за результатами дослідження “Неналежне поводження в діяльності Національної поліції України: прояви, поширеність, причини”, передає «Є!» із посиланням на УНН.

Катування та жорстоке поводження в діяльності Національної поліції України залишається системною проблемою, відзначають дослідники.

“Лише за даними закладів охорони здоров’я кількість осіб, що звернулися за медичною допомогою у зв’язку з отриманням тілесних ушкоджень з боку правоохоронців у 2017 році, становила 2386 осіб. При цьому простежується стійка тенденція до збільшення кількості таких звернень протягом останніх років (1217 звернень за 2015 рік, 1666 — за 2016)”, — йдеться у звіті.

Більш того, зазначається, що на підставі аналізу цих даних можна стверджувати, що тілесні ушкодження були заподіяні правоохоронцями у спосіб, який становить небезпеку для життя та здоров’я громадян.

“Найбільший відсоток травмуючих впливів припадає на область голови (30,12% від усіх видів травм) та на ушкодження, що були спричинені у декілька областей тіла (травми голови та корпусу тіла, травми голови та кінцівок, травми голови, корпусу тіла та кінцівок, травми тулуба та кінцівок), так названі „поєднані ушкодження“ — 24,58 %”, — відзначили у звіті.

Згідно зі статистичними даними, найчастіше випадки побиття правоохоронцями з 2015 по 2017 рік були зафіксовані в Харківській (903 звернення), Полтавській (354 звернення) і Дніпропетровській (516 звернень) областях.

Читайте також: ФСБ заявляє про затримання біля берегів Криму українського судна