Київ
5 травня 2018
У столиці відкриють виставку про українців у німецьких концтаборах
Виставка присвячена історіям 30-ти людських доль у 11 концтаборах.
news-image

8 травня у Києві представлять виставку "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори". Відкриття відбудеться о 12:00 на вул. Хрещатик, 22, біля будівлі Головпоштамту.

Інформує «Є!», з посиланням на gazeta.ua.

Виставка присвячена історіям 30-ти людських доль у 11 концтаборах. Вихідці з України були і в Аушвіці, і в Бухенвальді, і в Дахау, і в Равенсбрюку, в інших концтаборах нацистської Німеччини. Через те, що Україна не була незалежною, дослідники не знають, скільки саме наших співвітчизників пройшли нацистські табори смерті.

"Полонені червоноармійці, примусові робітники, українські націоналісти, духовенство, жінки й навіть діти – таким був їх український контингент. За колючим дротом опинялися й інші мешканці України: євреї, кримські татари, роми. І кожній із цих спільнот нацизм готував свою долю",- коментує один із авторів виставки історик Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун.

Виставка розповість про те, як українці формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувалися на втечі, бунти й повстання.

"В цій виставці — про те людське, що нездатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про тріумф людини", - каже голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

 На відкритті будуть присутні міністр культури України Євген Нищук, голова УІНП Володимир В'ятрович, директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук, колишні в'язні концтаборів та науковці.

Читайте також: У Німеччині 94-річного охоронця Освенцима будуть судити як неповнолітнього
Читайте також: У Києві працює виставка тюльпанів (фоторепортаж)