Події
6 травня 2018
Аварія на шахті в Польщі: рятувальники все ще шукають п'ятьох гірників
З початку цього року на польських шахтах загинуло шестеро шахтарів.
news-image
На шахті "Зофіювка" на півдні Польщі від суботи триває рятувальна операція з пошуку зниклих гірників після підземних поштовхів потужністю 3,5 бала за шкалою Ріхтера, передає «Є!».

Рятувальники змогли знайти і витягти на поверхню двох шахтарів, третього  гірника без ознак життя вдалося виявити, хоча його ще не підняли на поверхню, а доля чотирьох інших поки невідома, інформує власний кореспондент Укрінформу.

Група рятувальників з важким обладнанням намагається пробитися до третього гірника, якого придавлено елементами конструкції, - повідомив голова Ястжембської вугільної компанії, до складу якої входить шахта, Даніель Озон.

За його словами, цей шахтар не подає ознак життя. Водночас, тривають пошуки чотирьох інших шахтарів, доля яких невідома. В рятувальній операції беруть участь понад 200 осіб, які часто змінюються з огляду на нестачу кисню і потребу працювати у кисневих масках.

Голова компанії повідомив, що буде створено спеціальну комісію, яка з'ясовуватиме причини підземних поштовхів та аварії.

Місце катастрофи відвідав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який заявив, що уряд зробить усе можливе, аби врятувати шахтарів. Він побував в шпиталі у двох гірників, яких напередодні вдалося підняти на поверхню. Їх життю не загрожує небезпека.

Сильні підземні поштовхи в районі шахти сталися в суботу приблизно о 12.00 (за київським часом) на глибині 900 метрів. Більшість гірників самостійно піднялася на поверхню, окрім семи, яких почали шукати після аварії.

З початку цього року на польських шахтах загинуло шестеро шахтарів.