Політика
11 травня 2018
Кандидат на пост глави ЦРУ Гаспел працювала в Росії під прикриттям
В.о. глави ЦРУ Джина Гаспел досконало володіє російською та турецькою мовами і працювала в Росії за часів розпаду СРСР.
news-image

Кандидат на посаду директора Центрального розвідувального управління США Джина Гаспел керувала резидентурою ЦРУ в Азербайджані і тривалий час працювала під прикриттям у Росії, пише "Русская служба BBC", передає «Є!» із посиланням на Гордон.

ЗМІ зазначає, що Гаспел у разі її затвердження на посаді стане першим директором ЦРУ, що досконало володіє російською мовою. Також вона відмінно знає турецьку.

Відрядження Гаспел до Росії збіглося з розпадом СРСР і закінченням холодної війни. Вона працювала там під прикриттям, і її біографія досі цензурована й закрита навіть для членів Сенату, що володіють найвищим рівнем доступу до секретної інформації. Про перебування Гаспел на території СРСР, а потім Азербайджану й Росії раніше було невідомо.

У Баку Гаспел очолювала місцеву резидентуру ЦРУ і була залучена в успішну операцію щодо затримання двох осіб, обвинувачених у нападах на американські посольства в Кенії і Танзанії в 1998 році.

У 2001 році вона перейшла в контртерористичний центр ЦРУ і вийшла на роботу 11 вересня. Цього дня співробітників штаб-квартири ЦРУ евакуювали через високу ймовірність терористичної загрози. У будівлі залишалося лише кілька груп, в одній із яких була Гаспел. Також кандидат на пост глави ЦРУ відслужила два відрядження у Великобританії. Вона повернулася до США на початку 2017 року. За даними ВВС, Гаспел відіграла головну роль у висланні зі США російських дипломатів після отруєння російського екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великобританії.

Гаспел пропрацювала в американській розвідці 33 роки, зокрема під прикриттям і за кордоном – у Туреччині, країнах Центральної Європи і Центральної Азії. Заступником директора ЦРУ її було призначено у лютому 2017 року.

У 2002 році Гаспел керувала секретною в'язницею у Таїланді, де утримували підозрюваних у теракті 11 вересня 2001 року. За даними видання The New Yorker, вона особисто була присутньою на допиті одного з імовірних терористів із застосуванням імітації утоплення, але чи брала вона безпосередню участь – невідомо. Джерело The Washington Post зазначало, що отримані дані не дали змоги ЦРУ розкрити жодної змови, а найцінніші відомості – імена членів "Аль-Каїди" – він повідомив ще до початку тортур.

26 квітня 2018 року вона стала виконувачем обов'язків директора ЦРУ.

За даними Reuters, 6 травня Гаспел намагалася взяти самовідвід, побоюючись негативу під час слухань щодо затвердження її кандидатури в Сенаті. 9 травня на слуханнях у Сенаті Гаспел пообіцяла, що в разі її затвердження програму допитів із застосуванням тортур не буде відновлено.

Читайте також: Melovin виступить першим: Україна відкриє фінал Євробачення-2018