Суспільство
12 травня 2018
Кожна четверта кримінальна справа, відкрита СБУ, не належить до її підслідності – експерт «Реанімаційного пакета реформ»
У СБУ працює 31 тис. осіб.
news-image
Службу безпеки України (СБУ) треба реформувати, оскільки частина функцій, які вона виконувала раніше, перейшла до інших органів. Таку думку у статті для ZN.UA висловила експерт Центру протидії корупції та "Реанімаційного пакета реформ" Анастасія Красносільська, передає «Є!».
СБУ не має права розслідувати економічні чи корупційні злочини. Ці злочини належать до компетенції [Національного] антикорупційного бюро [України, НАБУ], Національної поліції, Державної фіскальної служби, а з часом – і Державного бюро розслідувань, – назвала вона кілька функцій.

За словами експерта, відмовлятися від невластивих і дубльованих повноважень СБУ "не поспішає".

Так, кожна четверта кримінальна справа, відкрита СБУ, не належить до її підслідності. Такі "неналежні" справи не мають жодної перспективи в суді, а отже, лише захищають фігурантів. Саме так уникнув відповідальності затриманий СБУ та ГПУ на гарячому під час отримання хабара екс-заступник міністра охорони здоров'я Роман Василишин – суд відмовився розглядати справу, розслідувану СБУ й ГПУ замість НАБУ, – заявила Красносільська.

Вона зазначила, що у СБУ працює 31 тис. осіб.

Для порівняння: Велика Британія має лише 11 тис. співробітників органів безпеки (включно з внутрішньою і зовнішньою розвідкою!) на 65 млн населення країни, – підкреслила експерт.