НАБУ завело справу на ДТЕК через імпорт неякісного вугілля зі США
Герус: ДТЕК закуповувала вугілля із підвищеним вмістом сірки.
news-image
Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрило кримінальне провадження щодо компанії ДТЕК через імпорт неякісного вугілля зі США. Про це 11 травня колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), економіст Андрій Герус повідомив у Facebook, передає «Є!».

На підтвердження цього він опублікував копію квітневого листа НАБУ на адресу позафракційного народного депутата Віталія Купрія.

Ще одне кримінальне провадження НАБУ щодо навколо-роттердамних вугільних справ. Цього разу "за фактом заволодіння майном посадовими особами енергохолдингу ДТЕК", які імпортували зі США неліквідне вугілля з високим вмістом сірки 3,33%–3,46%, а в тарифах отримували "Роттердам плюс". Хоча в "Роттердамі" норма сірки – менше 1%, – написав Герус.

За його словами, ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова купувала задешево американське вугілля та "проганяла" його через свого швейцарського трейдера DTEK Trading S. A., підвищуючи ціну на за тонну.

Із роздутою завищеною вартістю вже імпортували в Україну і представляли його всім, як "дороге американське вугілля, – пояснив Герус.

Економіст зазначив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості разом із НКРЕКП "із радістю вірили в "дороге американське вугілля" і показували його на презентаціях як обґрунтування, коли знову піднімали тарифи на електроенергію".