Суспільство
18 травня 2018
В Україні планують заборонити рекламу народної медицини
Прийняття закону не означає заборону народної медицини як такої.
news-image

Міністерство охорони здоров’я України підготувало законопроект щодо скасування видачі спеціального дозволу на зайняття народною медициною, де також передбачено заборону реклами такої медицини.

Про це УНН повідомили у прес-службі МОЗ.

“Законопроект “Про внесення змін до деяких законів України” передбачає виключення статті,.. яка регламентувала право на зайняття народною медициною (цілительством). Тож МОЗ не видаватиме дозвіл на зайняття народною медициною”, – заявили у відомстві.

У МОЗ обгрунтували це тим, що поняття “народної медицини” у законодавстві описане так, що застосовувати це визначення на практиці неможливо. 

“По-перше, законодавством не передбачено критерії підтвердження досвіду багатьох поколінь та всталеності у народних традиціях. По-друге, будь-які методи оздоровлення, діагностики та лікування мають бути безпечними та дієвими для пацієнтів”, – пояснили у відомстві.
“Існуюча процедура атестації та експертизи цілителів не дозволяє МОЗ України видати жодному з них дозвільні документи, оскільки неможливо гарантувати безпечність використовуваних ними методів для пацієнтів”, – додали у МОЗ.

При цьому у відомстві запевнили, що прийняття закону не означає заборону народної медицини як такої – люди, які практикують такі методи, зможуть продовжити свою діяльність.

“Але їхня діяльність не визнаватиметься медичною допомогою, що може допомогти комусь не хворіти чи вилікуватися. Лікувати може лише лікар з відповідною освітою методами доказової медицини”, – наголосили у МОЗ.

Разом з тим, як зазначається, законопроект “передбачає заборону реклами народної медицини”.

МОЗ ініціював скасування спеціального дозволу на заняття народною медициною ще у січні.

Читайте також: У Маріуполі демонтували провокативні білборди Опоблоку до 9 травня
Читайте також: У закарпатському селі на кір захворіли 56 дітей