Україна
12 лютого 2015
Тарута розповів, як врятувати промисловість
На його думку, зараз уряд не займається економікою належним чином.
news-image

Ситуація на Донбасі дуже сильно впливає на економіку України, оскільки не працює ряд важливих експортно орієнтованих підприємств, які могли б різко збільшити приплив валюти і стабілізувати курс, впевнений народний депутат, колишній губернатор Донецької області Сергій Тарута, передає Є! Єдність.інфо

"У першу чергу, звичайно, потрібно припинити бойові дії. З іншого боку, потрібно реально займатися економікою", - заявив Тарута

На його думку, зараз уряд не займається економікою належним чином. "Потрібно, щоб був перший віце-прем'єр, який буде керувати промисловістю і ВПК. Необхідні точки зростання, нам необхідна завантаження промислових підприємств, особливо що стосується Донбасу. Тому що там повна катастрофа", - сказав Тарута.

Екс-губернатор упевнений, що Україні потрібно працювати з міжнародними інститутами, які можуть виділити кошти для пожвавлення економіки. "Це можуть бути і програми з енергоефективності, і будівництво, що дуже важливо. Потрібні програми, які б збільшували конкурентоспроможність нашого ВВП і, що дуже важливо, створювали б робочі місця", - вважає депутат.

Новий імпульс розвитку економіки, на його думку, може дати ВПК.

"Ми виділили туди досить багато коштів - 90 млрд, і ці кошти дуже важливо правильно реалізувати. А для цього нам потрібні програми з імпортозаміщення. Ми знаємо, що дуже багато позицій запасних частин, які ми раніше отримували з Росії. Нам потрібно виробляти свої комплектуючі . і для цього потрібно задіяти комплекс не тільки "Укроборонпрому", але і промисловий приватний сектор, який може реально це освоїти, який буде зацікавлений ", - упевнений Сергій Тарута.

Він також відзначив важливість стабільної програми з розвитку. "У тому числі, дуже великі проблеми з відновлення житла. Це теж точка росту. Так, це велика трагедія, але також і те, що дасть новий імпульс", - заявив нардеп.

Сергій Тарута вважає, що займатися розвитком промисловості потрібно більш комплексно. "Ми не поки знаємо, хто зараз в уряді керує промисловим сектором, до кого звертатися підприємствам у складній ситуації. Скажімо, якщо брати Маріуполь - є проблема" Азовмаша ". Але діалогу немає. Багато підприємств зупинені сьогодні, тому що бояться розміщувати замовлення, держава повинно допомогти. Раніше були замовлення в Росії, а зараз потрібно шукати ринки ", - пояснив Тарута.

Читайте також: Тарута: На Донбасі нереально створити автономію

На його думку, кредит від МВФ, безумовно, допоможе українській економіці, проте використовувати його потрібно правильно. "Він повинен закрити платіжний дефіцит, він повинен стабілізувати курс. Але це потрібно правильно використовувати, щоб гроші» не проїсти ", а щоб за допомогою цих засобів створити точки зростання", - резюмував Тарута.

Нагадаємо, показники промислового виробництва в економіці України за 2014 знизилися більш ніж на 10%. Згідно з даними Державної служби статистики, на території Донецької та Луганської областей промисловий спад досяг 31,5% і 42%.