Світ
13 лютого 2015
Нідерланди стурбовані можливою амністією винних у катастрофі MH17
news-image

Парламент Нідерландів у четвер, 12 лютого, зажадав від свого уряду негайного роз'яснення пункту нового мінського угоди про амністію і гарантій, що це не позначиться на розслідуванні справи про авіакатастрофу малайзійського «Боїнга». Про це заявив голландським ЗМІ міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на dpa.

За словами глави зовнішньополітичного відомства, МЗС зараз займається вивченням документа, підписаного за підсумками переговорів «нормандської четвірки» 12 лютого в Мінську. «В даний час точні факти ще нам невідомі, проте пріоритетом для Нідерландів залишається те, щоб винні були знайдені і понесли покарання» , - сказав Кундерс.

Тим часом президент України Петро Порошенко запевнив, що умова про амністію не поширюється на справу про катастрофу малайзійського «Боїнга». З такою заявою він виступив під час візиту в Брюссель 12 лютого, де брав участь у саміті ЄС, передає dpa.

Читайте також: Справу про крушіння MH17 веде найкращий адвокат

П'ятий пункт нового мінського угоди свідчить: «Забезпечити помилування і амністію шляхом введення в силу закону, що забороняє переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, що мали місце в окремих районах Донецької та Луганської областей України».

Нагадаємо, літак малайзійських авіаліній, що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня 2014 на сході України. Всі 298 осіб, більшість з яких були громадянами Нідерландів, загинули. Імовірно, літак був збитий зенітною ракетою.