Суспільство
24 травня 2018
Людина повинна довести, що має право на субсидію, - Міністр соцполітики
Реальна ситуація, коли громадянин із нульовими доходами з банківської картки купує на 189 тисяч гривень гаджетів, а інший купує за 730 тисяч мерседес.
news-image

Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявляє, що практика надання субсидій населенню показала зловживання цим механізмом зі сторони тих людей, які насправді не потребують допомоги та мають значний рівень реальних, проте не задекларованих доходів. Про це він заявив в ефірі «112 каналу», повідомила 1News прес-служба Міністерства соцполітики, пише «Є!».

«Коли йде мова про 923 тисячі домогосподарств, у яких мешкають півтора мільйони людей, які декларують нульові доходи, то ми повинні розуміти, що серед них є різні люди. Є дійсно ті, хто не має доходів, а є такі, хто декларують відсутність доходів, а потім купують елітну нерухомість. Реальна ситуація, коли громадянин із нульовими доходами з банківської картки купує на 189 тисяч гривень гаджетів, а інший купує за 730 тисяч мерседес», – пояснив Міністр соціальної політики.

Такі випадки фіксуються завдяки процесу верифікації в співпраці з Міністерством фінансів, та приймаються відповідні рішення щодо бажаючих зекономити гроші у нечесний спосіб за рахунок платників податків.

«Для виявлення зловживань проводиться верифікація спільно з Міністерством фінансів, працюють служби соціального захисту на місцях. Разом з тим, чесним людям не потрібно хвилюватися, вони отримають автоматичне перепризначення субсидій і до них питань ніяких не виникне. Ми ставимо питання тим людям, яким дійсно потрібно ставити запитання – якщо людина показує нульові доходи, то ми повинні розібратися, правда це чи ні, за рахунок чого ця людина живе. У будь якій цивілізованій європейській державі при зверненні за соціальною допомогою ставляться ці питання, і людина має довести правдивість цієї інформації», – заявив Андрій Рева.

Він також зазначив, що проведені зміни не є глобальними, але вони направлені виключно на те, щоб зробити допомогу адресною. Разом із цим,  за його словами, про потребу в цих змінах говорять самі люди, які у численних зверненнях до Міністерства скаржилися на несправедливість надання субсидій людям, яких вони особисто знають, і які насправді не мають права на отримання допомоги.

«Зараз запускається реєстр субсидіантів, у якому ви зможете ввести адресу і дізнатися, чи є за цією адресою субсидія і який її розмір. Разом з тим, жодні персональні дані людей не будуть опубліковані», – анонсував урядовець.

На початку травня 2018 року повідомлялось, що минулого опалювального сезону було оформлено 1 мільйон житлових субсидій для громадян з високим рівнем матеріального забезпечення або з тіньовими доходами.

Зокрема, за даними міністерства соціальної політики, субсидіями скористалися 23,4 тис. домогосподарств у будинках площею більше 200 кв. м, а також 28,5 тис. домогосподарств у квартирах площею більше 120 кв. м.

Крім того, субсидії оформили ще 925 тис. домогосподарств, до складу яких входили особи, які декларували повну відсутність доходів.

У квітні Міністерство фінансів презентувало для публічного обговорення проект закону щодо верифікації та моніторингу державних виплат. Зокрема, цим законом міністерство пропонує законодавчо прописати механізм здійснення перевірки отримувачів державних виплат.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева зробив суперечливу заяву, згідно з якою, за його словами, в Україні вигідно бути неодруженою матір’ю-одиначкою. 

«Сама наша система соціального захисту, як це не страшно звучить, стимулює людей не вступати в шлюб», – зазначав Рева.

Читайте також:Субсидії по-новому: які права зберегли за українцями