Події
24 травня 2018
Юристи сина замовника вбивства Вороненкова Тюріна подали до суду позов проти ГПУ про захист честі та гідності
Юристи Д.Тюріна вимагають визнати недостовірною інформацію, оприлюднену генпрокурором Луценком.
news-image

Юристи Дмитра Тюріна подали до Печерського районного суду Києва позов до Генеральної прокуратури України про захист честі та гідності з вимогою визнати недостовірною інформацію про те, що Д.Тюрін є посередником злочинної групи у вбивстві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова в центрі Києва, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Нас цікавить відновлення правди і бажання відновити репутацію Дмитра Тюріна... На прес-конференції генпрокурора сталася величезна помилка, яку необхідно виправити", - сказав швейцарський юрист Ніколя Руйє на прес-конференції в Києві в четвер.

За його словами, генпрокурор України Юрій Луценко згадав Д.Тюріна як посередника злочинної групи, розповідаючи про розслідування вбивства Д.Вороненкова.

Адвокат зазначив, що позов було подано в травні, відповідачем у позові є Генеральна прокуратура України, засідання призначено на 2 липня. Юристи Д.Тюріна вимагають визнати недостовірною інформацію, оприлюднену генпрокурором. Ю.Луценком, який виступає за позовом як особа, що не заявляє самостійні вимоги на стороні відповідача.

У заяві, оприлюдненій адвокатами під час прес-конференції, зазначено, що інформація, поширена Генпрокуратурою, шкодить честі, гідності та діловій репутації Д.Тюріна.

"Також заявляємо, що пан Тюрін не має ніякого відношення до вищезгаданого злочину, оскільки до Києва прилітав з особистою метою", - наголосили юристи.

У зверненні також зазначено, що у відповідь на низку адвокатських запитів до правоохоронних органів було отримано підтвердження, що стосовно Д.Тюріна немає ніяких кримінальних справ.

Дмитро Тюрін - син громадянина Росії Володимира Тюріна, якого підозрюють в організації вбивства колишнього депутата Державної думи РФ Дениса Вороненкова.

Як повідомлялося, Д.Вороненков був убитий у центрі Києва 23 березня 2017 року. Вбивця Павло Паршов був поранений охоронцем екс-депутата і згодом помер у лікарні.

У вбивці Д.Вороненкова був спільник - Ярослав Левенець, із 2012 року - в розшуку за економічні злочини. У співучасті у вбивстві також підозрюють Ярослава Тарасенка, його затримали 16 липня.

4 вересня заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що розслідування вбивства Д.Вороненкова нині майже завершено. Пізніше того самого дня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що замовник цього вбивства перебуває на території Росії та має активні контакти із злочинними колами та спецслужбами, а "виконавці переважно громадяни України".

Водночас, за словами Ю.Луценка, процесуальний статус Д.Тюріна "нині не визначений, ще необхідно провести низку слідчих дій. Генпрокурор допустив, що йому можуть інкримінувати співучасть.

"Його перспектива - стаття 27 або 28 - співучасть у злочинних діях", - сказав генпрокурор.
Читайте також: Ломаченко відмовився від титулу чемпіона світу за версією WBO