Війна
13 лютого 2015
Одним із засновників "ДНР" виявився відомий донецький неонацист Олександр Матюшин
На питання про політичні погляди, Матюшин досить відверто каже, що є "православним фашистом"
news-image

Відомий донецький неонацист Олександр Матюшин, який частіше виступає під псевдонімом Олександр де Крог, дав інтерв'ю російському праворадикальному сайту "Клич", в якому розповів, як воює в Україні за російську ідею проти українців, які "не є слов'янами по крові".

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Сиргис Информ".

В інтерв'ю Матюшин (де Крог) розповідає про те, як організовував у Донецьку масові заворушення навесні, а потім брав участь у бойових діях проти ВСУ. У передмові до інтерв'ю автори статті пишуть, що Матюшин є "одним з батьків засновників ДНР, людиною право-консервативних поглядів, людиною без якої була б неможлива Російська Весна". Сам Матюшин в інтерв'ю зізнався, що був у минулому скінхедом і займався створенням "ДНР" з середини 2000-х.

На питання про політичні погляди, Матюшин досить відверто каже, що є "православним фашистом".

"Мій політичний шлях був, як ви бачите, довгим і звивистим. Зрештою я зрозумів, що всі ці нацизми, лібералізми та інші комунізми припадають пилом в дальньому кутку на книжкових полицях. Але якщо все-таки брати загальноприйняті теорії то я - православний фашист".

На думку Матюшина, війна між українцями і росіянами походить від того, що українці не сприймають ідею великої імперії, а також не є слов'янами по крові.

Олександр Матюшин добре відомий в Донецьку, як організатор усіляких "Російських маршів", а також учасник хуліганських акцій антизахідної та антиукраїнської спрямованості. На його сторінці в соціальній мережі є безліч фотографій з цих заходів, які періодично проходили в Донецьку в попередні роки.

Сторінка Олександра Матюшина "Вконтакте".

У 2013 році де Крог брав участь у погромі донецького культурного центру "Ізоляція", який відвідував американський посол Джон Теффт.

Відомо, що Матюшин деякий час був активістом російської правоекстремістської організації "Російський образ". Бойовим крилом "РБ" була так звана "Бойова організація російських націоналістів" (БОРН), члени якої Микита Тихонов та Євгенія Хасіс скоїли низку вбивств в Росії на грунті національної ненависті і в даний час відбувають покарання в колонії.