Події
26 травня 2018
Україна виставила на торги російський величезний Boeing 737
Повітряне судно українці відсудили у росіян за борг у 625 тисяч доларів.
news-image

Вперше в історії української авіації на торги виставлений величезний Boeing 737. Його у 2015 році користувачі соцмереж помітили у столичному аеропорту і зчинили галас про порушення заборони на повітряне сполучення з Росією, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Однак згодом з’ясувалося, що повітряне судно українці відсудили у росіян за борг у 625 тисяч доларів, котрий сформувався перед летовищем у компанії "Трансаеро". Українці відмовилися його обслуговувати, тож він не міг злетіти в повітря, а згодом з’явилася заборона на авіасполучення з РФ, ще пізніше російська компанія взагалі збанкрутувала. Через три роки судових розглядів Україна дістала право розпоряджатися цим майном у рахунок боргу росіян. Чиновники вирішили продати літак з аукціону та одночасно покрити видатки і ще й заробити трохи грошей до бюджету.

Boeing 737 оцінений у 36 млн грн, гарантійний внесок за участь у торгах встановлений на рівні 2 млн гривень. Цей літак уже став найбільшим і найдорожчим, який виставлявся в Україні на продаж за роки незалежності – доти реалізовували лише невеликі лайнери ціною в 5-7 млн гривень. Стежити за торгами можна буде 4 червня в режимі онлайн, а купити судно вже виявили бажання восьмеро українських бізнесменів, імена яких тримають у таємниці.

ТСН вдалося дізнатися, що виграти аукціон мріють великі авіакомпанії. Судові виконавці переконують, що сюрпризів із лотом не буде – рішення про вилучення літака вже оскаржувалося, остаточний вердикт набув чинності, тож процедура безповоротна і в росіян шансів повернути лайнер собі немає. В аеропорту твердять, що літак у справному стані, хоча три роки простояв на летовищі – його можна швидко підготувати до вильоту і підняти в небо. В цьому буде зацікавлений новий власник, адже стоянка в аеропорту є недешевим задоволенням – одна година коштує 14 доларів. 

 

Читайте також: Савченко звинуватила Насалика у відвідуванні «Л/ДНР» у 2015 році