Суспільство
13 лютого 2015
46% українців хоча б раз прогулювали роботу - опитування
У 10% випадків брехня каралася штрафом або навіть звільненням.
news-image

За даними опитування співробітників українських компаній, майже половина з них так чи інакше прогулює роботу, причому за фіктивними приводами. Але сумлінних працівників, за даними дослідження кадрового порталу RABOTA.UA, все одно більше - близько 54%, пише Є | Єдність.інфо.

Один з найпопулярніших приводів для прогулу - хвороба чи погане самопочуття. Також популярністю користується відмовка, пов'язана з сімейними обставинами. А необхідність відвідати родича / друга в лікарні або ж похорон використовували 25% опитаних. Прихід комунальних служб - 25% опитаних.

Відмовки у зв'язку з прогулом залежать від віку і статі. Серед співробітників молодого віку (до 35 років) хворобу не використовували як відмовку 53%, а серед більш старших працівників (до 55 років) озвучували цю причину 86% опитаних.

Чоловіки частіше називають таку причину, як виклик електрика / сантехніка / слюсаря (23% чоловіків проти 17% жінок). Жінки частіше говорять про необхідність посидіти з дітьми (11% жінок проти 7% чоловіків). Частіше ніж чоловіки, жінки відпрошуються в лікарню або на похорон (31% проти 15%).

Більше половини опитаних не впевнені, чи повірив їм роботодавець, 8% впевнені в правдоподібності приводу, а 41% думають, що їм не повірили. У 10% випадків брехня каралася штрафом або навіть звільненням.

Опитування також показало, що при необхідності 61% ще раз вдадуться до фіктивних причин для відсутності на роботі. А 27% впевнені, що рано чи пізно доведеться так робити. Тільки 12% учасників опитування не готові говорити неправду роботодавцю.