Ринок житла в Україні в застої: коли краще купувати квартиру
Пропозиція на 30% перевищує попит.
news-image

Ринок житла в Україні в застої. Забудовники пропонують українцям більше квартир, ніж вони можуть купити: пропозиція на 30% перевищує попит, пише "Сегодня", передає «Є!» із посиланням на Українські новини. 

За кожного клієнта ведеться серйозна боротьба, зізнаються самі забудовники.

Ціна "квадрата" останній раз піднялася в другій половині минулого року. З того моменту вона зросла незначно, говорить Гліб Шемовнев, прес-секретар корпорації "Укрбуд". Зростання ціни приблизно на рівні 1-1,5%.

Зараз в Києві квадратний метр можна знайти від 10 000 до 24 000 гривень у об'єктів класу "економ", зазначає Лев Коршевнюк, директор консалтингової аналітичної фірми "ІНФОЕКСПЕРТ". Нерухомість класу "комфорт" балансує всередині коридору "економ" і "преміум" сегменту: від 18 000 до 45 000 гривень. Від 26 500 до 63 600 гривень коштує один квадратний метр класу "преміум".

Однак квадратний метр однокімнатної квартири в Києві навіть класу "економ" не може коштувати менш як 700 доларів, попереджає архітектор бюро "Аспект" Тарас Годованець. На трикімнатні квартири ціна "квадрата" може бути доступнішою, але не менш як 650 доларів.

Все що нижче - збитково для забудовника і має викликати підозри. На початкових етапах забудовник може продавати метри дешевше, але в період оплати, особливо розстрочки, компанія візьме додаткові гроші, ділиться архітектор.

За підрахунками Тараса Годованця, вартість будматеріалів і робочої сили з початку року піднялася мінімум на 12-15%. Якщо ж забудовник не підвищив ціни - це значить, що він на чомусь заощадить.

У Київській області ціна квадратного метра коливається в районі 9 500 - 18 000 гривень. У Центрі України - 15 тис. грн за квадратний метр. У Західному регіоні - 14300, Причорноморському - 14400, Північно-Східному регіоні - 12650. Донецько-Придніпровському - 12200 гривень за квадратний метр.

Момент для купівлі житла досить непоганий, вважає Тарас Годованець. Сума в доларах не така непідйомна, як була п'ять-сім років тому, вважає архітектор.

Літній сезон на ринку нерухомості раніше вважався менш активним. Але в останні роки сезонність відчувається все менше, каже Гліб Шемовнев.

На "вторинці" ціни завжди знижували дуже неохоче. Навіть якщо літній сезон стане "мертвим", швидше за все, продавці просто його перечекають.

Середня зарплата в Києві становить 13 150 гривень. На сім'ю з двох осіб це 1000 доларів на місяць. Однокімнатна квартира в Києві на 22 кв. м в середньому обійдеться 12 600 доларів. Якщо щомісяця відкладати 30% - 300 доларів, то повну суму можна назбирати за три з половиною року.

Однак є варіанти і швидші. Хоч і маленькими темпами, але зростає кількість компаній-забудовників, які пропонують покупцям в іпотеку в партнерстві з банками. Середні умови за кредитами на 20 років становилять 18-20% річних при первинному внеску від 30%, говорить Лев Коршевнюк.

30% від 12 600 - це 3780 доларів. Таку суму можна назбирати за середньої зарплати приблизно за рік. інше - розтягнути на 10-20 років. Але вартість квартири відповідно зросте за рахунок відсотків.

Також серед умов можна зазначити, що багато забудовників пропонують знижки при 100% оплаті і безпроцентну розстрочку до кінця будівництва.

Читайте також: У Німеччині чоловік влаштував різанину в потязі, є вбиті та поранені