Суспільство
2 червня 2018
Жителі звільненого ЗСУ Південного намагаються виїхати із заблокованого селища через обстріли бойовиками
За словами волонтера, приблизно 40 осіб із селища пішло в підконтрольний українському уряду Торецьк, ще стільки ж – у підконтрольну бойовикам "ДНР" Горлівку.
news-image

До 35 осіб не може виїхати на безпечну територію із селища Південне Донецької області, яке на початку травня українська армія взяла під свій контроль. Про це в коментарі "Громадському" розповів координатор гуманітарної місії "Проліска" Євген Каплін, передає «Є!».

За його словами, 40 осіб із селища пішли в підконтрольний українському уряду Торецьк, ще стільки ж – у підконтрольну бойовикам "ДНР" Горлівку.

За даними Капліна, у Південному зараз можуть залишатися щеприблизно 35 осіб.

Уведено червоний режим, люди говорять про те, що немає гарантій із донецького боку, що їх не будуть обстрілювати. Військовослужбовці України підтвердили, що не готові дати гарантій припинення вогню з української сторони, але всі чекають письмових гарантій із донецької сторони, – зазначив Каплін.

У Міністерстві з питань окупованих територій та тимчасово переміщених осіб України повідомили, що штаб Об'єднаних сил із міркувань безпеки заборонив пересування будь-яких приватних автотранспортних засобів, які залишаються в селищі Південне.

Таке рішення штабу Об'єднаних сил пов'язане з тим, що всі місцеві дороги знаходяться в зоні прямого ураження зі стрілецької зброї з боку незаконних збройних формувань окупаційної адміністрації РФ, які в разі фіксації переміщень відкривають вогонь, – ідеться в повідомленні.

За даними відомства, із семи автотранспортних засобів, які залишалися в районі Чигарі селища Південне станом на початок тижня, протягом останніх двох діб два згоріли.

Такі дії з боку незаконних збройних формувань окупаційної адміністрації РФ по відношенню до цивільного населення є кричущим порушенням норм міжнародного гуманітарного права, – зазначили у прес-службі.

За даними відомства, у селищі залишається майже 70 мирних жителів, із них четверо дітей віком від 10 до 16 років. Унаслідок обстрілів у населеному пункті відсутнє електропостачання, водопостачання поки не припинено.

Збройні сили України допомагають жителям району Чигарі вивозити особисті речі та надають необхідну гуманітарну допомогу. Проводити примусову евакуацію громадян наразі не планується. Ведеться робота щодо виявлення нагальних гуманітарних потреб мешканців, з'ясовується, хто з них готовий виїхати та яка допомога їм потрібна, – зазначили в міністерстві.

Бойовики постійно прицільно обстрілюють житлові будинки з метою їх підпалу. Для відновлення інфраструктури, безпечного переміщення людей, вивезення особистих речей та евакуації приватного автотранспорту необхідний режим припинення вогню строком не менше ніж тиждень, зазначили у відомстві.

З огляду на це, у військово-цивільній адміністрації Торецька заявили про готовність прийняти всіх мешканців району Чигарі та забезпечити тимчасовим житлом на території школи-інтернату, у якій на сьогодні немає дітей, але є житловий корпус, електропостачання, гаряче/холодне водопостачання, харчовий блок, – ідеться в повідомленні.