Суспільство
4 червня 2018
Компонент зеленого чаю назвали захистом від небезпечного захворювання серця
Вживання напою має позитивні ефекти.
news-image

Зелений чай виключно багатий молекулами складного флавоноїду, галлату епігаллокатехіну (EGCG), з дією яких пов'язують різні позитивні ефекти напою, в тому числі зниження ризику розвитку раку і нейродегенеративних захворювань, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Британські вчені знайшли ще один можливий плюс EGCG — уповільнення формування бляшок, що закупорюють коронарні судини і в найгіршому випадку здатні призвести до інфаркту, передає Naked Science.

Недавнє дослідження показало, що EGCG впливає на аполіпопротеїн А1 (apoA-I), білок-носій «хорошого холестерину». Про це професор Ланкастерського університету Девід Міддлтон і його колеги пишуть у статті, опублікованій в Journal of Biological Chemistry.


Відомо, що «чистий» протеїн apoA-I накопичується з віком та при деяких умовах може стимулювати відрив накопичених на стінках судин білкових бляшок — саме так «запускається» інфаркт.

Додавши apoA-I в чай, Міддлтон і його співавтори нагрівали його в мікрохвильовці, показавши, що в результаті EGCG зв'язується з білковими нитками і стимулює їхнє руйнування з утворенням нешкідливих фрагментів.

Автори роботи наголошують, що сама по собі вона ще не означає, що активне споживання чаю сповільнить розвиток коронарної недостатності. Більш дієвий спосіб домогтися цього — відмова від куріння, достатні фізичні навантаження, збалансоване харчування і відсутність стресів. 

Читайте також: Сьогодні виповняється 155 років від дня народження архітектора Владислава Городецького