Війна
6 червня 2018
Сьогодні Радбез ООН ухвалить заяву щодо збройного конфлікту на сході України
Дипломати, на яких посилається видання, повідомили, що всі 15 членів Радбезу ООН у вівторок ввечері погодилися на заяву президента, яка стане першою від РБ ООН щодо України з січня 2017 року.
news-image

Рада безпеки ООН, як очікується, у середу ухвалить заяву, в якій запропонує усім сторонам в Україні «знову підтвердити» відданість мінським угодам 2015 року та висловить «серйозне занепокоєння» з приводу погіршення безпекової ситуації на сході країни, пише «Є!» з посиланням на Експрес.

Про це повідомляє Associated Press. Дипломати, на яких посилається видання, повідомили, що всі 15 членів Радбезу ООН у вівторок ввечері погодилися на заяву президента, яка стане першою від РБ ООН щодо України з січня 2017 року.

У заяві, підготовленій Францією і Німеччиною, буде засуджуватися «триваюче порушення режиму припинення вогню, особливо використання важкої зброї, забороненої мирною угодою 2015 року, що «несе відповідальність за трагічні смерті, в тому числі серед мирних жителів», пише видання.

У ній, як зазначається, міститься заклик до виконання «зобов’язань щодо розведення» і припинення застосування важкої зброї. У проекті заяви президента вперше згадується гуманітарна ситуація. У документі зазначається, що він вітав би роботу агентств ООН у вирішенні «трагічної гуманітарної ситуації на сході України» і підкреслив «необхідність розширення масштабів зусиль щодо полегшення страждань цивільного населення, яке постраждало внаслідок конфлікту», пише видання.

У проекті, як повідомляється, також висловлюється «повна підтримка» спостерігачів з ОБСЄ на Донбасі.

Читайте також:ООС: Бойовики застосували міномети, 3 поранених