Суспільство
20 червня 2018
У Дніпрі солдатів-строковиків «віддали в оренду» приватному підприємцю (відео)
За роботу солдати отримують по 35 гривень на двох.
news-image

У Дніпрі солдат строкової служби змусили працювати на приватного підприємця. Бійцям наказали вантажити бетонні бордюри, чому обурилися випадкові свідки. Очевидці зняли нетрадиційну службу на відео, говориться в сюжеті ТСН, передає «Є!» із посиланням на Обозреватель.

У ролику видно, як у військовій формі, в пилу на самій спеці солдати вантажать бордюри і тротуарну плитку. Слідами скандалу журналісти потрапили на територію бетонного заводу, де знайшли бійців.

"Строковики. Так, ось така у нас служба", - визнали вони.

Кажуть, що представляли собі військову справу зовсім інакше, але тепер виявилися мало не в рабстві, а за роботу отримують по 35 гривень на двох.

Відзначається, що замість освоєння автоматів і тактики поведінки в бою строковики вручну вантажать величезні бетонні вироби: 10 піддонів - це щоденна норма для кожного з них. Працівники заводу увагою журналістів обурені і запевняють, що солдати працюють легально.

"Он є старший їх, он є військова частина, можете туди звернутися", - радять вони.

Військові старшого назвати не захотіли, а від розпитувань раптом кинулися навтьоки, немов по команді. Однак втратили докази - військового кашкета з гербом України.

Офіс підприємства був закритий, і хоч всередині хтось був, двері не відкривали. Працівники, які тільки що були поруч з солдатами, кажуть, що бійців не бачили, як і свого керівництва. Заступник командира 26-го об'єднаного загону переконує, що про здачу солдатів в оренду і мови не може бути.

"При такому тотальному контролі, навіть з вашого боку, сильно не побалуєш. Щоб за п'ять гривень заробити, а після того знайти пригоди і щоб тебе вигнали з армії", - пояснює Олег Серебряний.

За його версією, загін зараз будує казарми, тому, можливо, що на заводі просто забирали будівельні матеріали. За документами, договір співпраці з заводом є, але на інші роботи - приготування бетонного розчину. А замовником є ​​саме приватний підприємець, тому військові виконують його побажання майже півроку за більш ніж 100 тисяч гривень. Друку на договорі немає.

Решта командування - у відрядженнях, тому пояснити в частині нічого не можуть.

Журналісти направили запит до Міністерства оборони, щоб дізнатися, чи можуть так використовувати строковиків, однак відповіді поки не отримали.