Київ
27 червня 2018
В столичному музеї експонуватимуться дві найвищі військові нагороди УПА (фото)
Цінність нагород може підкреслити той факт, що лише троє упівців були двічі нагороджені Золотим хрестом.
news-image

В Національному музеї історії України наразі відбувається підготовка виставки «Борці за Українську Державу», що присвячена історії УПА. Проте майбутній експозиції бракувало оригінальних нагород періоду діяльності Української повстанської армії. Про це пише прес-служба музею, передає «Є!»

"Тож яким радісним було здивування співробітників, коли до музею звернувся Микола Процюк (син Василя Процюка (“Кропиви”) – начальника штабу УПА-Південь) з пропозицією про експонування нагород свого батька – два Золоті хрести бойової заслуги першого класу та найвищі військові нагороди Української повстанської армії", - йдеться в повідомленні закладу.

Василь Процюк був відзначений нагородами у 1945 та 1952 роках. На жаль, обидва рази посмертно, адже він загинув ще у 1944 році, в бою з підрозділом НКДБ.

Дизайн цих нагород був розроблений відомим українських художником-упівцем Нілом Хасевичем. Їхню цінність може підкреслити той факт, що лише троє упівців були двічі нагороджені Золотим хрестом. 

Легендарні Золоті хрести повстанського ватажка Василя Процюка з 3 липня зможуть побачити всі відвідувачі виставки «Борці за Українську Державу».

Читайте також: На Порошенка подали до суду за призначення Жебрівського аудитором НАБУ