Україна та Росія повинні відновити спільне виробництво ядерного палива — Насалик
Міністр побачив перспективи щодо співпраці з РФ.
news-image

Між Україною та Росією є перспективи для нарощування співпраці в сфері атомної енергетики. Про це йдеться в листі міністра енергетики Ігоря Насалика на ім'я першого заступника директора корпорації "Росатом" Кирила Комарова, передає «Є!» із посиланням на Економічну правду.

"З огляду на необхідність відновлення ряду спільних проектів, зокрема проекту зі створення в Україні виробництва ТВЕЛ, пропонуємо провести зустріч в Брюсселі в період з 9 по 12 липня", - йдеться в документі.

Офіційне рішення припинити реалізацію спільного з Росією проекту зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області було прийнято Україною в середині 2015 року - в період активної фази війни Росії проти України на Донбасі.

Нагадаємо, у 2010 році Кабмін затвердив російське ВАТ "ТВЕЛ" (входить до складу "Росатома") переможцем конкурсу з відбору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива.

Під спорудження об'єкта виділені 6,8 га біля селища Смоліне (Кіровоградська обл).

Для реалізації проекту було створено ПрАТ "Завод з виробництва ядерного палива", в якому українському державному концерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція, а решта 50% мінус 1 акція - російській "ТВЕЛ".

На той момент загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в 450 млн доларів. Половина з цієї суми повинна була бути вкладена приблизно в рівних частках акціонерами (по 100-120 млн доларів кожною стороною). Інша частина повинна була бути "закрита" залученням кредитів.

Завод в 2015 році повинен був почати випуск ТВЕЛів, ТВС і деталей з цирконію та нержавіючої сталі.

На 2020 рік був запланований пуск виробництва паливних порошків і таблеток.

Читайте також: ФФУ компенсує Вукоєвичу штраф за гасло «Слава Україні»