Події
18 липня 2018
Російські літаки, ймовірно з Путіним, порушили повітряний простір Естонії
МЗС Естонії вручило дипломатичну ноту послу Росії.
news-image

Міністерство закордонних справ Естонії вручило дипломатичну ноту послу Росії у зв’язку з порушенням у понеділок естонського повітряного простору російськими літаками. За інформацією місцевих ЗМІ, на борту однієї з машин міг летіти на зустріч з Дональдом Трампом у Гельсінкі Володимир Путін, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Два російські літаки порушили повітряний простір Естонії у понеділок пополудні. За словами генерального штабу збройних сил Естонії, літаки А319 та Іл-96 перебували у ньому майже хвилину. Хоча, як зазначили естонські мас-медіа, обидва літаки мали ввімкнені приймально-передавальні пристрої (транспондери), естонській стороні не були представлені плани польотів, а російські пілоти не підтримували радіозв’язок з авіаційними органами цієї країни.

Видання Postimees, з посиланням на слова представника генерального штабу збройних сил Естонії, повідомило, що такими літаками подорожують тільки високопоставлені російські чиновники. Газета також звернула увагу, що Володимир Путін на саміт до Трампа прибув на борту літака Іл-96 з реєстраційним номером RA-96022.

За повідомленням видання, дані з радіолокатора показали, що саме ця машина порушила у понеділок повітряний простір Естонії. Однак цю інформацію не підтвердили естонські авіаційні служби, представник яких заявив агентству BNS, що «за їхньою інформацією, політ президента Росії Володимира Путіна до Гельсінкі проходив безпосередньо з повітряного простору Росії до повітряного простору Фінляндії».

У зв’язку з тим, що російські літаки без дозволу влетіли у повітряний простір Естонії, МЗС цієї країни викликало посла Росії в Таллінні та вручило йому ноту у цій справі.

Естонські військові нагадали, що цьогоріч російські літаки вже шість разів порушували повітряний простір Естонії.

Читайте також: Стало відомо, коли перша баржа з херсонськими кавунами прибуде у столицю