Світ
19 липня 2018
В ЄС занепокоєні законом про «національну державу», ухваленим в Ізраїлі
В законі декларується статус Ізраїлю як "національної держави єврейського народу", де євреї мають "виняткове право на національне самовизначення".
news-image

Закон про "національну державу для єврейського народу", ухвалений кнесетом, в подальшому може ускладнити пошук мирного врегулювання на Близькому Сході. Про це заявив представниця Єврокомісії Майя Косьянчич на щоденному брифінгу у Брюсселі, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Вона нагадала, що ЄС вже висловлював занепокоєність з приводу цього закону ще на етапі його підготовки до ухваленні і доніс свою позицію до Ізраїлю.

"Ми донесли до Ізраїлю свою позицію з тим, що він має забезпечити виконання всіх базових принципів в тому числі щодо меншин. Цей закон не повинен підривати процес, який лежить в основі нашої позиції щодо миру на Близькому Сході" - сказала Косьянчич.
"У подальшому це може ускладнити шлях до рішення, яке включає дві держави" - додала вона.

Визначальним в ухваленому Кнессетом законі є те, що в ньому декларується статус Ізраїлю як "національної держави єврейського народу", де євреї мають "виняткове право на національне самовизначення".

Також в законі наголошується, що держава Ізраїль розглядає подальший розвиток та розбудову єврейських поселень як "національну цінність" та робитиме все задля того, щоб "заохочувати" та "підтримувати" їх.

Водночас, згідно з нормами ухваленого закону, арабська мова втрачає дотеперішній рівноправний статус з івритом, отримавши натомість спеціальний статус.

В Ізраїлі араби становлять близько 18 % 9-мільйонного населення. Ухвалений закон викликав різку критику з боку ізраїльської опозиції, котра вважає його расистським.

Читайте також: У Рівному росіянин із портретом Миколи II чекав на російські танки (відео)