Політика
3 серпня 2018
Угорський уповноважений по Закарпаттю не зрозумів обурення Києва щодо свого призначення
У Будапешті вирішили створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області.
news-image

Новопризначений Уповноважений Угорщини щодо Закарпаття Іштван Грежа спростовує наміри угорського уряду просувати сепаратизм в українському регіоні, проте по суті звинувачення Києва не прокоментував. Про це пише проурядове видання Magyar Idők, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Як відомо, МЗС України зажадало пояснень від Будапешта у зв'язку з його рішенням створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області. Київ обурений новою назвою, яка сприймається як втручання у внутрішні справи, оскільки "до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України".

Якщо Угорщина не надасть необхідних роз'яснень стосовно нової посади, Україна готова реагувати жорстко, у тому числі – заборонити в'їзд посадовцю, заявили в Києві. Сам Грежа спростував лише потенційні наміри Будапешта культивувати сепаратизм в області.

"Жодні сепаратистські наміри не приховуються на задньому плані, метою є лише підтримка людей, які проживають у Закарпатті, незалежно від національності. Багаторічна діяльність колишнього урядового комісара щодо Закарпаття, яка велася від його імені, виявилась доброю волею. Дискусії тривали не тільки з закарпатськими лідерами, але й з київськими політиками, і якщо ми подивимося на результати, всі виграли. Це те, що ми хочемо продовжувати, а не для подолання провокацій", - сказав державний міністр.
Читайте також: В уряді Угорщини створять посаду уповноваженого по розвитку Закарпатської області