Суспільство
16 серпня 2018
Цього дня 1941 року Сталін видав наказ, за яким радянські військовополонені оголошувалися зрадниками
Згідно з наказом, кожен червоноармієць мав боротися до останнього, а здаватися в полон заборонялося навіть у випадку оточення.
news-image

16 серпня 1941 року Йосип Сталін видав наказ № 270 «Про відповідальність військовослужбовців за здачу в полон чи залишення ворогу зброї», за яким всі радянські військовополонені оголошувалися зрадниками, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

На початку німецько-радянської війни Червона армія зазнала низку поразок. Кількість радянських полонених на кінець 1941-го становила майже 3,5 млн. солдатів.

16 серпня 1941-го Сталін видав наказ № 270 «Про відповідальність військовослужбовців за здачу в полон чи залишення ворогу зброї». Згідно з цим наказом, кожен червоноармієць мав боротися до останнього, а здаватися в полон заборонялося навіть у випадку оточення. Усі радянські військовополонені оголошувалися зрадниками.

Злочинний за своєю суттю наказ підписали: голова Державного комітету оборони СРСР Йосип Сталін, заступник голови В’ячеслав Молотов, маршали Радянського Союзу Семен Будьонний, Климент Ворошилов, Семен Тимошенко, Борис Шапошников і генерал армії Георгій Жуков.

При цьому, сам наказ не підлягав опублікуванню, але його мали зачитати у всіх військових підрозділах. Була шифрограма Георгія Жукова від 28 вересня 1941-го за № 4976 з наказом розтлумачити всьому особовому складу, що сім’ї тих, хто здався в полон, будуть розстріляні, а самі вони після повернення з полону також будуть розстріляні.

Один із прикладів дії цього закону – долі генералів Павла Понедєліна і Миколи Кирилова, які потрапили в полон до нацистів ще 7 серпня 1941-го, але були згадані в наказі як зрадники та дезертири, і незабаром заочно засуджені до розстрілу. Звільнені американцями в 1945 р,  повернулися на Батьківщину, але їх заарештували і в 1950 р. розстріляли. 

Читайте також: Цього дня 369 років тому перемогою козацького війська завершилася Зборівська битва