Війна
30 серпня 2018
Було ще два варіанти виходу з Іловайського котла, але обрали домовленість с росіянами - Муженко
Російські бійці розстріляли колони українських військових з важкого озброєння.
news-image

Варіантів виходу сил АТО з оточення в Іловайську було кілька, але обрали домовленість з росіянами. Про це повідомив начальник Генштабу Віктора Муженко в інтерв’ю, фрагмент якого він виклав на сторінці у Facebook, передає «Є!» із посиланням на УП.

"Ще було два варіанти в тій ситуації, якби дійсно був вихід", - сказав Муженко.

За його словами, пропонувався варіант виходити "на верх, на північ туди, через ЗУГРЕС".

"До речі, частина батальйону "Донбас", коли я вже потім спілкувався з деякими бійцями, так і вийшли, невеликою кількістю, але туди у напрямку Шахтарська і потім вийшли на з’єднання з нашим підрозділом. Якраз вийшли в районі Зуєвки там знаходилась 25 повітрянодесантна бригада", - сказав начальник Генштабу.

Також, він додав, що пропонували варіант на широкому фронті виходити малими колонами по 10-15 машин, а не по 70-80 чи 90.

"Така можливість була, і це теж підтверджено виходом 9-го батальйону, виходом 40-го батальйону в район Маріуполя, тобто на південь", - сказав Муженко.

Але замість цих варіантів обрали варіант погодження з росіянами.

"Там було попереднє погодження, були гарантії … від командирів тих російських підрозділів і вони ж супроводжували ці ж колони… і затримували ці колони, і свідомо не даючи організувати відповідну оборону, організувати систему вогню для більш ефективного ураження", - сказав Муженко.

Як повідомлялося, влітку 2014 року російські спецназівці вторгалися в Україну, наприкінці серпня того року російські військові оточили українських бійців під Іловайськом.

Українським частинам висунули вимоги виходу з кільця, але 29 серпня російські бійці розстріляли колони українських військових з важкого озброєння.

Загинули щонайменше 366 осіб, ще 158 вважаються зниклими безвісти.

Глава тимчасової слідчої комісії з розслідування Іловайської трагедії Андрій Сенченко заявляв, що кількість українських бійців, які загинули в "котлі" у 2014 році, могла становити до тисячі осіб.

Бійці пояснювали трагедію Іловайська вторгненням російських військ.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради попередньо визначила, що супутніми причинами втрат під Іловайськом були базові недоліки організації оборони країни, помилкові кадрові рішення, неадекватні дії тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка.

Читайте також: Під посольством РФ у Києві встановили 366 хрестів