Світ
8 листопада 2018
У Литві відкрили першу в світі бурштинову лазню (фото)
Для лазні використали 3 тонни натурального бурштину з Балтійського моря.
news-image
Поціновувачі походів до лазні відтепер можуть насолодитися й оздоровитися бурштиновою парою. Про це повідомляє Delfi, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.
"В Литві з'явилася перша в світі бурштинова лазня, яка обійшлася в 100 тисяч євро (використали 3 тонни натурального бурштину з Балтійського моря). Припускають, що вона зацікавить як жителів Литви, так і туристів. У лазні влаштовуватимуть різні програми, наприклад, гратимуть на кришталевій арфі, яка коштує 1 тис. євро", - йдеться в повідомленні.

Лазню під назвою "Сонце" (Saulės) відкрили в одному з оздоровчих центрів Паланги. Її площа - 22 кв. м, одночасно тут можуть перебувати 15 осіб. На її обладнання пішов майже рік.

У світі існують лазні з окремими елементами з бурштину, але тут сонячним каменем вкриті стіни, стеля й навіть лежаки.

"Відвідувачі називають баню зниклою бурштиновою кімнатою", - сказав директор оздоровчого центру Atostogų parkas Річардас Йовайша.

У лазні підтримують температуру 45-48 градусів.

"Головним завданням було правильне використання бурштину для зміцнення здоров'я людей. Ми радилися з науковцями, і ось результат. Взаємодія бурштину, тепла й інфрачервоних променів - ось що сприяє зміцненню здоров'я людини", - сказав Йовайша.

За словами місцевих лазників, прогрітий до певної температури бурштин виділяє бурштинову кислоту, яка є життєво важливою для організму кожної людини.

В такій лазні рекомендують перебувати не більш як 30 хвилин - цього достатньо, щоб отримати максимум користі. Лазня позитивно впливає на нервову систему, знімає стрес, її рекомендують підліткам й активним дітям, оскільки вона має заспокійливу дію.

Після лазні рекомендують пити бурштинову воду (з розчиненою бурштиновою кислотою).

Відвідування бурштинової лазні коштує 3 євро, але щоб до неї потрапити, потрібно придбати квиток до всього комплексу (це 14 євро для дорослого й 6 євро для дітей і пенсіонерів).