Київ
23 листопада 2018
Плюси переважили мінуси: ЗМІ про роботу столичного мера Віталія Кличка
Першим зі столичних плюсів журналісти назвали масштабне оновлення зелених зон в столиці.
news-image

Журналісти порталу «Обозреватель» проаналізували проміжні підсумки роботи Віталія Кличка на посту мера Києва. Згідно з дослідженням, кількість перемог Кличка перевищила кількість  проблем, які поки ще залишаються, передає інтернет-видання «Обозреватель», передає «Є!»
Першим зі столичних плюсів журналісти назвали масштабне оновлення зелених зон в столиці. Зокрема, було відремонтовано парки «Наталка», Володимирська гірка, Сирецький, «Перемога», Відрадний і Парк партизанської слави. Були реконструйовані сходи на Пейзажній алеї і облагороджений схил навколо неї.
Оновлення торкнулося не тільки зелених зон - за останні роки в Києві бум ремонту доріг. Тільки за 2016-2017 роки відремонтували понад 500 км столичних доріг. Цього року відремонтували понад 300 км. Сумарно за три роки оновлена ​​майже половина доріг столиці. Зокрема, це проспект Перемоги, бульвар Шевченка, вулиця Гетьмана, бульвар Дружби народів, Набережне шосе та інші.
Новими дорогами став їздити і новий комунальний громадський транспорт. За останні кілька років КМДА закупила 100 нових автобусів, 103 тролейбуси, 45 трамваїв. На зупинках встановили 100 інформаційних табло із зазначенням часу прибуття транспорту.
З листопада в тестовому режимі в громадському транспорті запущений єдиний електронний квиток. Це одна зі смарт-технологій, розвиток яких довелося на каденцію Віталія Кличка в кріслі мера.

Два інших наочних смарт-проекту - це «відкритий бюджет» і прозорі тендери. На тендерах місто вже заощадило майже 4 мільярди гривень.
В електронний формат команда мера Києва перевела і черги в дитячі садки і медустанови. Так, за чотири роки Києву вдалося скоротити чергу в дитсадки в чотири рази. Також триває «осучаснення» медичної галузі. Тільки в минулому році столичним лікарням і поліклінікам міська влада закупила обладнання на 1,1 млрд грн.
Що стосується мінусів, то однією з головних проблем киян, за версією журналістів, залишається постачання гарячої води і в цілому система ЖКГ. Так, кияни через ситуацію з попереднім власником тепломереж півроку жили без гарячої води. Однак столична адміністрація домоглася повернення мереж у власність міста і відновила водопостачання. Однако через неефективний менеджмент колишніх власників, Києву тепер належить замінити 2,7 тис. км теплотрас.

Більше роздратування, ніж навіть відсутність гарячої води, у киян викликало подорожчання проїзду. Але цей вимушений захід дозволила підняти зарплати транспортникам, утримавши їх від масових звільнень, і закласти базу для модернізації рухомого складу.
З наближенням зими щорічною проблемою киян стає прибирання снігу на вулицях. Журналісти уточнюють, що головна причина - хаотично припарковані автомобілі, які заважають прибирати сніг. У той же час на рівні міста Київ розробив чіткий графік прибирання і оновив парк спецтехніки в цьому році.
Наостанок журналісти згадали про проблему парковок в столиці.

«У Києві завжди були проблеми з паркуванням, однак зараз вони досягли критичної точки через стрімкий прирост автомобілів за рахунок «евроблях». В результаті автомобілісти паркуються буквально «на голові» один в одного, заважаючи проїзду інших учасників руху і провокуючи пробки», - зазначають у виданні.

У висновку дослідження зазначається, що в цілому об'єктивно позитивні зміни в Києві переважують негатив.
«У наявності - бажання місцевої влади змінювати ситуацію в місті. Досить порівняти нинішню ситуацію з попередніми роками. Однак важка спадщина і час невблаганні, тому і зараз місто продовжує стикатися з проблемами, що  накопичилися роками », - йдеться в статті.