Політика
13 грудня 2018
47 нардепів поскаржилися в Конституційний суд за прохання про Томос
Більшість підписантів - члени "Опозиційного блоку".
news-image

47 народних депутатів попросили Конституційний суд визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення президента Петра Порошенка про надання автокефалії Українській православній церкві Подання нардепів зареєстровано на сайті суду, повідомляє Цензор.НЕТ, передає «Є!»

Ініціаторами обрали двох представників "Опозиційного блоку" Вадима Новинського та Олександра Долженкова. 

"Підтримка Верховною Радою України такого звернення ... нівелює релігійну свободу і міжконфесійний мир в Україні, порушує права і свободи громадян, зокрема конституційне право на свободу світогляду і віросповідання та є прямим втручанням держави в церковні справи", - йдеться в поданні.

Більшість підписантів - члени "Опозиційного блоку". Також подання підтримали позафракційні депутати.

Народні обранці підкреслюють, що Україна є світською державою і повинна бути нейтральною, неупередженою до будь-яких різновидів віри.

На їхню думку, особливе ставлення держави до будь-якої релігії буде порушенням Конституції. Депутати стверджують, що сама УПЦ не зверталася до Вселенського патріарха і не уповноважувала на це ні президента, ні парламент.

Нагадаємо, 11 жовтня за результатами засідання Синоду Вселенського патріархату було оголошено рішення, в якому йшлося, що Константинополь продовжує процедуру надання автокефалії церкві України. Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали в Стамбулі угоду про співпрацю та взаємодію між Україною і Константинопольським патріархатом. Як сказав за підсумками зустрічі Порошенко, угода створює умови для того, щоб "процес надання Томосу (про автокефалію. - Ред.) було проведено абсолютно в чіткій відповідності до канонів православної церкви".

Глава держави назвав цей день, 3 листопада, історичним. Об'єднавчий собор Української церкви відбудеться 15 грудня.

Читайте також: Названо найменш і найбільш продуктивних депутатів Ради