Політика
16 лютого 2015
Кучма: На переговорах у Мінську на карту була поставлена політична доля Путіна
news-image

На переговорах "нормандської четвірки" в Мінську на карту було поставлено політичну долю президента РФ Володимира Путіна, а також канцлера ФРН Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда.

Таку думку в ефірі "Подробиць" висловив другий президент України Леонід Кучма, який є представником України у складі тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі.

"Якщо документ, підписаний в Мінську, не буде виконуватися, на політичну карту поставлена доля тієї ж Меркель, того ж Олланда і того ж Путіна", - заявив Кучма.

За його словами, головним успіхом "мінських домовленостей" є те, що відповідальність за їх реалізацію взяли і Путін, і Меркель і Олланд. "Прорив я бачу в тому, що ми посадили за стіл (переговорів) європейців, Путіна і Україну, що європейці і Путін взяли на себе відповідальність за ті документи, які були підписані в Мінську", - сказав він.

Водночас Кучма зазначив, що хотів би бачити більш активну позицію європейців, які під тиском представників бізнесу з країн, які зазнають збитків від санкцій щодо РФ, хочуть якнайшвидшого досягнення домовленостей щодо врегулювання ситуації в Україні.

Читайте також: Кучма: Росія не вміє домовлятися

Разом з тим, за словами Кучми, бажання у представників "ДНР" і "ЛНР" досягти консенсусу і світу не було, а відмова лідерів терористичних організацій підписати підсумковий документ ледь не зірвав переговори.

Як відомо, Захарченко і Плотницький наполягали на виведенні українських військ з Дебальцеве Донецької області. За словами Кучми, єдине, що було змінено у підсумковому документі - час припинення вогню: замість запланованих 8:00 14 лютого на 0:00 15 лютого.