Події
18 грудня 2018
Ватикан визнав Епіфанія
За словами речника УПЦ Київського патріархату, "дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги".
news-image

Офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання Митрополита Епіфанія предстоятелем новоствореної Православної церкви України. Про це 18 грудня повідомив речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря у Facebook, передає «Є!» вз посиланням на УП.

За його словами, фактично, новина про обрання Єпіфанія - це знак, що ПЦУ набуває для Ватикану суб‘єктності.

"Вельми болюча новина для Московської патріархії. І дуже вагома - для католицького і всього християнського світу", - написав Євстратій.

Владика пояснив, що між католицькою і православною церквами немає євхаристійної єдності і католицька церква не здійснює якогось акту визнання нової автокефалії, але "фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у помісних церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги".

Також, за словами архієпископа, новина Ватикану означає, що у тих церквах, які ще не визначилися з визнанням автокефалії, з‘явився вагомий аргумент зробити це після вручення томосу 6 січня.

У новині Ватикану йдеться про те, що 39-річного митрополита Епіфанія обрали головою Української православної Церкви.

"Він прийняв на себе титул Митрополита Київського і всієї України", - йдеться в новині католицького порталу.

Як повідомлялося, у суботу об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

Офіційною назвою новоутвореної автокефальної православної церкви є Православна церква України.

Вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на вручення томосу до Стамбула 6 січня.

Читайте також: Журналісти поцікавились, чим ділиться митрополит Епіфаній у соцмережах