Світ
16 лютого 2015
Єгипет завдав ударів по позиціях ІД в Лівії
Влада Єгипта заявляє, що збройні сили здійснили авіаудари по цілях у Лівії через кілька годин після того, як в мережі з'явилося відео, з, як припускають, вбивством єгипетських християн.
news-image

Незадовго до цього Єгипет заявив, що лишає за собою право помститися за вбивство групи єгипетських християн-коптів у Лівії, яке вчинили джихадисти, пов'язані з угрупованням "Ісламська держава", передає Є |  Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

Єгипетський президент Абдель Фаттах аль-Сісі заявляв, що його країна завдасть удару у відповідь, обравши відповідний час і місце.

Напередодні у мережі з'явилося відео, на якому ймовірно зафіксоване вбивство 21 християнина-копта, яких викрали бойовики у Лівії. У Єгипті починається семиденна національна жалоба у зв'язку з цією подією. США засудили вбивство християн-коптів, назвавши його підлим і варварським.

Минулого тижня стало відомо про викрадення єгиптян у місті Сирт на сході Лівії, що зараз перебуває під контролем ісламістів. Всі викрадені були християнами-коптами. У п'ятницю "ІД" заявило, що єгиптян викрали, аби помститись за мусульманських жінок, яких "катували та убивали послідовники коптської церкви в Єгипті".

Читайте також: Бойовики ІД заживо спалили пілота з Йорданії

Влада Єгипту запропонувала своїм громадянам евакуюватись з Лівії, а також застерегла людей від подорожі до країни. До Лівії виїжджає багато єгиптян у пошуках роботи. Вважається, що в Єгипті - від дев'яти до 15 мільйонів коптів з приблизно 87 мільйонів мешканців країни.