Політика
2 січня 2019
Порошенко: Росія мертвою хваткою вчепилася у свою церковну мережу в Україні
Президент також нагадав, що Путін порівняв російську церкву з ядерною зброєю.
news-image

Росія "мертвою хваткою" вчепилася у свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як розгалужений канал впливу. Таку думку висловив Президент України Петро Порошенко в колонці для спецпроекту НВ "Світ у 2019", опублікованій на сайті "Нового времени", передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

"Вовків імперіалізму потрібно вміти вираховувати, навіть якщо вони в овечих шкурах. Про це у своєму Погляді на всесвітню історію писав ще Джавахарлал Неру, один із лідерів індійського руху за незалежність. Для України, постколоніальної країни, яка не завершила боротьбу за свободу від колишньої метрополії, така установка надзвичайно важлива. Росія мертвою хваткою вчепилася у свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як розгалужений канал впливу. Російська православна церква - частина політичної системи РФ. Сам Путін порівняв РПЦ з ядерною зброєю", - зазначив Порошенко.

За його словами, було б злочином дивитися на все це крізь пальці.

"Переговори про автокефалію почалися кілька років тому й у 2018-му вийшли на фінішну пряму. Вселенський патріарх Варфоломій і Синод прийняли рішення про незалежну українську церкву, відкинувши всі претензії Москви на Україну, як канонічну територію РПЦ", - підкреслив він.

Президент наголосив, що Томос про автокефалію - немов ще один Акт проголошення незалежності.

"Його варто розглядати як найвагомішу частину державної стратегії. Її суть найточніше передає поєднання двох крилатих фраз Миколи Хвильового: "Геть від Москви! Дайош Європу", - додав він.

Порошенко зазначив, що Україна йде своїм шляхом.

"Угода про асоціацію і безвіз із Євросоюзом. Боєздатна армія і відмова від російського газу. Зміцнення позицій української мови і повернення до власної історії, ідентичності. Вихід із СНД і розрив договору про дружбу з Росією. Україна та ЄС наблизилися один до одного як ніколи - завдяки людям, які п'ять років тому вийшли на Революцію гідності, як точно зауважив у листопаді один з єврокомісарів. Додам від себе: жодна держава, яка не є учасником НАТО, не має таких близьких відносин з Альянсом, як Україна. А невдовзі, переконаний, парламент остаточно схвалить поправки до Конституції, які закріплять курс на ЄС і НАТО", - зауважив Порошенко.

Однак, за його словами, вступ України до Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу так і залишиться мрією, якщо не буде забезпечено критичної маси змін, необхідних для того, щоб відповідати всім критеріям членства.

"Темпи реформ зараз не такі, якою була швидкість, спроектована нами на старті. Проблеми виявилися глибшими, опір - сильнішим, рішення - складнішими. Так, вистояли і відновили економічне зростання. Проте більшість українців так і не відчули поліпшення добробуту, а рівень життя відновлюється повільно і нерівномірно в різних регіонах, соціальних і вікових групах. Ми створили нову антикорупційну інфраструктуру. У неї влили чималі фінансові ресурси, але поки що коефіцієнт її корисної дії мене, як і все суспільство, не влаштовує. У 2019-му ситуацію повинен змінити Вищий антикорупційний суд", - резюмував він.
Читайте також: Екс-посол США Гербст: Без «червоної армії» ви взяли б увесь Донбас у серпні 2014 року